Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Keten hersenletselpatiënten hapert

De zorgketen voor hersenletselpatiënten voldoet niet. Dat stelt de Hersenstichting op basis van eigen onderzoek. Vooral in de chronische fase, als patiënten weer thuis zijn, ontbreekt een doorlopende keten van behandeling en begeleiding.
Keten hersenletselpatiënten hapert

Nederland telt naar schatting 500.000 mensen met Niet-aangeboren hersenletsel (NAH). Deze mensen hebben last van aandachts- en concentratiestoornissen en planningsproblemen en ze ervaren een constante vermoeidheid, waardoor ze tot niets meer komen. Uit het onderzoek van de Hersenstichting, uitgevoerd door onderzoeksbureau Conclusion, blijkt dat NAH-patiënten soms een jarenlange zoektocht moeten voeren naar de juiste zorg.

Knelpunten

Uit het onderzoek blijken nog meer knelpunten. Zo worden cliënten vaak uit het oog verloren en belanden ze tussen wal en schip. Ook kan de continuïteit van zorg verloren gaan door de gebrekkige informatieoverdracht tussen zorgverleners. Bovendien wordt de hulp gefragmenteerd aangeboden terwijl de problemen van de cliënt vaak samenhangen en elkaar beïnvloeden.

Oplossingen

In het rapport staan zes oplossingsrichtingen geformuleerd. Signalering en monitoring, integrale diagnostiek, overdracht van zorg, casuscoördinatie, voorlichting en communicatie en tenslotte zelfmanagement en mantelzorg. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Bekijk het onderzoek

Ketenzorg komt te langzaam op gang

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.