Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Keuzevrijheid geen effect op voedingsstatus’

Mark van Dorresteijn
Patiënten die in het ziekenhuis zelf mogen kiezen wat ze eten, blijven gezond eten en zijn tevredener. Dat blijkt uit onderzoek van naar de nieuwe maaltijdservice in Ziekenhuis Gelderse Vallei.
‘Keuzevrijheid geen effect op voedingsstatus’
Foto: Gelderse Vallei

De Gelderse vallei voerde eind 2012 het nieuwe roomserviceconcept At Your Request voor eten en drinken van Sodexo in.

At Your Request

De patiënt bestelt vanaf een menukaart zo vaak hij wil, tussen 07.00 uur en 18.15 uur. De patiënt wordt persoonlijk te woord gestaan tijdens de bestelling, zodat een lekkere en verantwoorde keuze gemaakt kan worden. Alle bestellingen worden digitaal geregistreerd. ‘Daarmee is At Your Request een waardevolle bron aan informatie voor vernieuwend onderzoek naar voeding bij diverse patiëntengroepen’, aldus Frans Kok, hoofd afdeling Humane Voeding van Wageningen Universiteit. ‘We weten nog zo weinig van wat patiënten nu eigenlijk eten.’

Kroket of fruitsalade?

In het huidige onderzoek zijn patiënttevredenheid, voedingstoestand en voedselkeuze eerst in kaart gebracht tijdens het ‘oude’ maaltijdsysteem. Twee jaar later, ná de invoer van At Your Request, is het onderzoek herhaald. Patiënten werd gevraagd een rapportcijfer te geven. Het oude maaltijdsysteem scoorde al een dikke voldoende: een 7,5. Met de invoer van At Your Request is de waardering gestegen naar een 8,1. De tevredenheid is ook onderzocht met een vragenlijst, ontwikkeld door de Wageningen Universiteit. Patiënten geven aan dat met At Your Request het aanbod, de service en de presentatie is verbeterd.  ‘Patiënten zijn blij met de keuzemogelijkheden’, aldus Angelique Honderdors, hoofd hoteldienst in het ziekenhuis. ‘Patiënten maken zelf verantwoorde keuzes. De bruine boterham met kaas is één van de meest bestelde producten. We zien ook dat niet de kroketten, maar juist onze fruitsalade bovenaan in de top 5 van meest bestelde producten staat’.

Voedingsstatus

De voedingsstatus van patiënten in Ziekenhuis Gelderse Vallei is met At Your Request behouden gebleven. Beide onderzoeksperioden laten tijdens de ziekenhuisopname een vergelijkbaar verloop zien van de MUST, gewicht en handknijpkracht. De MUST-score verbeterde in beide onderzoeksperioden tijdens de opname. Patiënten hadden vrijwel geen gewichtsverlies. De handknijpkracht nam in beide perioden af tijdens opname, om vervolgens te herstellen richting het ontslag.

 

 

 

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.