Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kindermishandeling slecht herkend op SEH

Mark van Dorresteijn
Mishandelde kinderen komen vaker op de SEH dan kinderen die niet mishandeld zijn. Toch herkent het personeel op de SEH de mishandeling slecht, menen Femke Wieldraaijer en Tjalling de Vries in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.
Kindermishandeling slecht herkend op SEH

De onderzoekers controleerden kinderen bij wie in 2008 door het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) mishandeling was vastgesteld. Deze kinderen werden vergeleken met een controlegroep uit het MC Leeuwarden. Van de mishandelde kinderen bezocht 26 procent meerdere malen de SEH. In de controlegroep ligt het percentage op 9,8 procent. In de groep mishandelde kinderen vermoedden de onderzoekers achteraf elf keer kindermishandeling, in de controlegroep geen enkele keer.

Beroepsgeheim en beleid

Tussen de 107.000 en 160.000 kinderen worden jaarlijks het slachtoffer van kindermishandeling. Daarvan overlijden meer dan vijftig kinderen. Het blijkt dat kinderen die het slachtoffer worden van ernstige vormen van mishandeling, soms met dodelijke afloop, vaak al in een eerder stadium op de SEH gezien zijn. Artsen en verpleegkundigen kunnen dus een belangrijke signalerende rol spelen. Toch was in 2007 slechts vier procent van de meldingen bij het AMK afkomstig uit ziekenhuizen. De onderzoekers denken dat dit komt door artsen die terughoudend zijn in het doorbreken van het beroepsgeheim of dat artsen onvoldoende op de hoogte zijn van het te volgen beleid bij vermoeden op kindermishandeling.

Herkennen van mishandeling

Herkenning van kindermishandeling is echter niet eenvoudig, erkennen de onderzoekers. “Signalen zijn vrijwel nooit specifiek voor kindermishandeling. Verder blijkt dat kinderen die het slachtoffer worden van kindermishandeling vaker wisselen van hulpverlener of ziekenhuis, waardoor eerdere letsels en signalen verborgen kunnen blijven.” De onderzoekers stellen daarom dat bij kinderen die meer dan één keer in de drie jaar de SEH bezoeken, de mogelijkheid van kindermishandelingen overwogen moet worden. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Eerste rijks-app voor huiselijk geweld en kindermishandeling

Online begeleiding voor kinderen van verslaafden

‘Huisartsenposten moeten alerter worden op kindermishandeling

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.