Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klachten schildklierpatiënten door stop Thyrax

Veel schildklierpatiënten moesten gedwongen overstappen van Thyrax naar een ander merk levothyroxine. Als gevolg daarvan ervaren de betreffende patiënten meer klachten, en werken en sporten zij minder. Mensen met een hoge dosis lopen het risico op overdosering. Dit blijkt uit onderzoek van het NIVEL.
medicijnIstock1400.jpg

Begin 2016 ontstonden tekorten van het schildklierhormoon Thyrax® Duotab (levothyroxine) door verplaatsing van de productie van Nederland naar Duitsland. Hierdoor moesten veel patiënten overstappen op een ander merk levothyroxine.

Te lage bloedwaarde
Van de patiënten die voor de overstap goed waren ingesteld en daarom op eenzelfde dosis overstapten naar het nieuwe middel heeft ruim 30 procent na de overstap een te lage bloedwaarde (de zogenoemde TSH-waarde). Dit duidt, ondanks dat overgestapt is op eenzelfde dosering, op een overdosering. Dit effect is het sterkst voor patiënten die voor de overstap veel Thyrax gebruikten. Internist-endocrinoloog Eric Fliers, voorzitter van de klankbordgroep: ‘Wij dachten vooraf: het valt waarschijnlijk wel mee. Maar we zien nu toch dat het niet meevalt.’

Verzuim
Ruim een kwart van de patiënten voelt zich na de overstap slechter dan daarvoor. Voor de overstap verzuimde 5 procent van de patiënten in de voorafgaande zes weken van (vrijwilligers)werk. Twaalf weken na de overstap geeft 11 procent van de patiënten in de afgelopen zes weken te hebben verzuimd. Ook zegt 53 procent van de patiënten na de overstap minder te kunnen sporten door klachten van hun schildklieraandoening, tegenover 38 procent voor de overstap.

Grote gevolgen
NIVEL-onderzoeker Liset van Dijk: ‘Drie maanden na de overstap zien we nog steeds dat minder mensen werken en sporten en meer mensen van hun werk verzuimen. De overstap van Thyrax naar een ander merk heeft voor een deel van de patiënten behoorlijk grote gevolgen.’

Thyrax
In Nederland hebben 500.000 mensen een schildklieraandoening. Hiervan gebruikten ruim 350.000 patiënten in 2015 het schildklierhormoon levothyroxine van het merk Thyrax. De meeste patiënten (90 procent) stapten over van Thyrax naar de merken Euthyrox of levothyroxine TEVA.

Dossier dure medicijnen
Er komen steeds meer, steeds duurdere,  medicijnen op de markt. Om de zorg betaalbaar te houden, kopen zorgaanbieders en zorgverzekeraars samen in. Het preferentiebeleid en het omzetten van patiënten op biologicals naar biosimilars helpt ook de zorgkosten in de hand te houden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.