Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Klagen over managers moet makkelijker’

Klagen over zorgmanagers moet gemakkelijker worden. Dat is een van de adviezen die de artsenorganisatie KNMG vorige week heeft gedaan.

Managers aanklagen

De KNMG stuurde haar standpunten naar de ministers van VWS en Justitie. Hiermee reageert de artsenorganisatie op de brief van minister Klink van 10 juli over veranderingen in het tuchtrecht. Uitbreiden van het medisch tuchtrecht, zodat ook artsen in hoedanigheid van bestuurder of manager voor het tuchtcollege kunnen worden gedaagd, is volgens de KNMG geen goed idee. Beter is om het klachtrecht aan te passen waardoor het gemakkelijker wordt om managers en zorginstellingen langs die weg ter verantwoording te roepen. Het gaat hier immers om problemen met de kwaliteit van zorg en die behoren tot de verantwoordelijkheid van een instelling.

Geen patiëntenvertegenwoordiging

De KNMG ziet niets in de suggestie de tuchtcolleges uit te breiden met vertegenwoordigers van patiëntenorganisaties. Wel zouden tuchtcolleges bij het beoordelen van klachten nadrukkelijk het patiëntenperspectief moeten betrekken. Ook vindt de organisatie dat het hebben van een klachtenfunctionaris straks verplicht moet zijn en dat er een beroepscommissie moet komen voor klachten die door klachtencommissies zijn behandeld.

(ZorgVisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Klink bekijkt uitbreiding tuchtrecht en hogere schadeclaims

Legemaate: ‘Stel de medische tuchtcolleges open voor patiënten’

Links:

KNMG

VWS

Jusititie

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.