Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kleine ziekenhuizen presteren beter dan grote

Kleine ziekenhuizen met een omzet kleiner dan 75 miljoen euro presteren beter dan grote met een omzet van boven de 125 miljoen euro. Dat blijkt uit het onderzoek van Roland Berger Strategy Consultants.

Hoewel veel bedrijfseconomische marktprincipes gewoon in de zorgsector gelden, toont de analyse volgens de onderzoekers aan dat fusies nog geen kostenbesparing opleveren.

Top 3

Deze ranglijst is de tweede die deze week het licht ziet. Bovenaan staat ziekenhuis St. Jansdal in Harderwijk. Op basis van haar financiële, operationele en medische prestaties, scoorde zij gemiddeld het hoogst. Nij Smellinghe uit Drachten neemt een tweede plaats in en staat voor het derde opeenvolgende jaar in de top drie, dit jaar gevolgd door het Westfriesgasthuis te Hoorn.

Kwaliteit beter

Over het algemeen is de kwaliteit van de zorg in Nederlandse ziekenhuizen toegenomen, stelt Roland Berger. De verschillen in kwaliteit tussen de ziekenhuizen onderling zijn verminderd. “Maar”, zegt Alma,“het is niet zo dat er één ziekenhuis is waar je voor alles het beste af bent. De onderlinge verschillen zijn nog steeds aanzienlijk.”

Behalve de toename van de algehele zorgkwaliteit binnen ziekenhuizen, zijn ook de hieraan verbonden kosten voor het eerst minder snel gegroeid dan de economie. Dit betekent dat de kosten van ziekenhuizen een steeds kleiner deel uitmaken van onze bestedingen.

Teveel inkomsten

In het A-segment verloopt het nieuwe zorgstelsel nog niet optimaal. Sinds de invoering van de Diagnosebehandelingcombinatie (DBC), ontvangen ziekenhuizen structureel meer middelen dan waar ze recht op hebben, constateert Roland Berger. In 2005 was dit vier procent, maar in 2006 is dit opgelopen tot wel tien procent.

Uit de gegevens blijkt verder dat er in Nederland gemiddeld 82.000 mensen zijn aangewezen op één ziekenhuisvestiging. In de andere landen vind je voor eenzelfde groep mensen gemiddeld twee ziekenhuizenvestigingen. In Frankrijk zelfs vier.

(ZorgVisie-Carina van Aartsen)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.