Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Kliniek voor mensen met doodswens onderzocht

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) kondigt vandaag in de Volkskrant aan een levenseindekliniek te willen. De kliniek is bedoeld voor mensen met een diepe doodswens die nu niet terechtkunnen in de reguliere zorg.
Kliniek voor mensen met doodswens onderzocht

De directeur van de NVVE, Petra de Jong, verwacht dat nog voor het eind van dit jaar duidelijk is of een levenseindekliniek haalbaar is. De levenseindekliniek zou bij voorkeur moeten worden ondergebracht in een ziekenhuis of een verpleegtehuis.

Levensbeëindiging

Het pleidooi voor zo’n kliniek is mede ingegeven door de uitkomsten van de NVVE-actie Week van het Voltooid Leven, eerder dit jaar. Daaruit kwam naar voren dat veel ouderen die vinden dat hun leven ‘klaar’ is, hulp willen bij het beëindigen van hun leven.

Hospices

De NVVE ziet de levenseindekliniek als een aanvulling op hospices, instellingen die gespecialiseerd zijn in zorg bij sterven. Uit NVVE-onderzoek bleek dat bij 80 procent van de 204 hospices euthanasie mogelijk is.

Niet in aanmerking

De Jong in De Volkskrant: “We waren blij verrast door dit percentage, maar de hospices zijn gebonden aan opnamecriteria. Bepaalde groepen personen met een serieuze doodswens komen daardoor niet voor hulp in aanmerking.”

Euthanasiewetgeving

De Jong doelt daarbij op personen met chronische psychiatrische klachten, dementerenden en mensen die vinden dat hun leven ‘voltooid’ is. Die laatste categorie valt buiten de zorgvuldigheidseisen van de euthanasiewetgeving, voor de andere twee groepen geldt dat ze volgens de NVVE te weinig hulp krijgen. Hospices bieden alleen actieve hulp als er sprake is van een terminale ziekte met een levensverwachting van maximaal drie maanden. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

NZa verhoogt tarief second opinion ethanasie

‘Geef ook patiënt overzicht euthanasie-artsen’

CDA wil duidelijkheid over euthanasie bij baby’s’

Verpleeghuis weigert euthanasie

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

7 REACTIES

  1. Begeleiden bij euthanasie blijft onnatuurlijk, tegennatuurlijk.Ik werk als verpleegkundige in een hospice.Euthansie mag mogelijk zijn, maar om te werken in een kliniek waar alleen mensen komen voor euthanasie lijkt mij onmogelijk en onmenselijk. Wat moet dit voor de arts betekenen die de handeling uitvoert?

  2. Lees alle reacties
  3. Het begeleiden van oncologie patienten is mijn vak, het begeleiden naar het einde hoort daarbij. Meestal voldoet goede pijnbestrijding en heel veel aandacht en is actieve euthanasie niet nodig. Doodgaan hoort bij het leven, het leven hoeft geen pijn te doen, actief beeindigen heeft vooral voor de nabestaanden ook gevolgen in de verwerking.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.