Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klink blokkeert campagne NIGZ

DEN HAAG - Minister Ab Klink van Volksgezondheid heeft op het laatste moment een streep gezet door een reclamecampagne om orgaandonatie te bevorderen.
Klink blokkeert campagne NIGZ

De Volkskrant meldt dat het Nederlands Instituut voor Gezondheidsbevordering en ziektepreventie (NIGZ) op het laatste moment te horen kreeg dat twee foto’s van de campagne ‘niet passend’ zijn. Op de twee foto’s, gemaakt door fotograaf Krijn van Noordwijk, staan stellen afgebeeld die deels ontkleed zijn. Op het lichaam van een van de partners staat de tekst ‘Ik ben donorgeregistreerd. En jij?’ afgedrukt.

Afwijzing

Voor Bert Elbertse van opdrachtgever NIGZ kwam de afwijzing als een donderslag bij heldere hemel. Hij vertelde de Volkskrant dat het ministerie de foto’s al geruime tijd vóór vorige week onder ogen kreeg. ‘Maar ik weet niet bij welke geledingen in het ministerie dat dan terechtkomt.’ Elbertse moet nu in allerijl nieuw beeld bij de campagne gaan zoeken. Halverwege maart moet die beginnen. ‘Het is altijd lastig als je ideeën moet omgooien’, aldus Elbertse. Het foldermateriaal dat al was gedrukt – minimaal tienduizenden – kan de prullenbak in. De voorbereidingen voor een bijbehorend reclamefilmpje zijn stilgelegd.

Fatsoen

GroenLinks fractievoorzitter Halsema vertelde de krant te vrezen dat de afkeuring te maken heeft met de fatsoensnormen van het nieuwe sociaal-christelijke kabinet. Zij heeft Klink schriftelijke vragen gesteld.

VWS

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid ontkent dat de politieke achtergrond van de nieuwe minister iets te maken heeft met het besluit. Het probleem is dat de foto’s niet overeenstemmen met de boodschap die de campagne moet uitdragen. ‘De minister zou de foto’s wel hebben goedgekeurd als ze zouden worden gebruikt in een campagne tegen seksueel overdraagbare aandoeningen.’ (Volkskrant)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.