Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties6

Klink eist geld terug voor te veel betaalde zorg

Zorginstellingen die ten onrechte aanvullende diensten bij hun patiënten in rekening hebben gebracht, moeten het te veel betaalde geld teruggeven. Dat zei demissionair minister Ab Klink woensdag in De Telegraaf.
Klink eist geld terug voor te veel betaalde zorg

Klink zegt in de krant hierover zo snel mogelijk met de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) in overleg te gaan. “Ik wil weten hoe omvangrijk dit probleem is. Maar ook in hoeverre instellingen daarvoor aansprakelijk te stellen zijn.”

Onterechte rekeningen

De NZa meldde het afgelopen weekeinde steeds meer klachten van consumentenorganisaties en bewoners van zorginstellingen te krijgen over onterecht in rekening gebrachte kosten. Het gaat bijvoorbeeld om het wassen van kleding of het betalen voor toiletpapier. Ook moeten bewoners vaak betalen voor een verhuizing binnen een instelling, terwijl dat eigenlijk door de instelling zelf moet worden betaald.

Vergoed door verzekering

Soms betalen bewoners voor een tv-aansluiting op hun kamer, terwijl zij niet weten dat ze er ook voor kunnen kiezen geen tv op hun kamer te nemen. Ook worden kosten in rekening gebracht voor behandelingen die gewoon door de verzekering worden vergoed.

Instellingen

Sommige instellingen brengen al jaren te veel in rekening bij hun patiënten, schrijft De Telegraaf op basis van lezersreacties. Het zou gaan om vele tientallen tot enkele honderden euro’s per patiënt per jaar. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

AWBZ-instellingen brengen onterecht diensten in rekening

Zorgverzekeraars: meer onterechte declaraties

Bussemaker: Geen bezwaar tegen pluspakket

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

6 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Instellingen brengen voor allerlei diensten kosten in rekening. Hoe controleer je als zorgvrager of clientenraad wat wel en niet voor rekening van de client mag komen en wat de instelling zelf moet betalen uit de AWBZ vergoeding? Mogen we allemaal het lijstje met kosten voor rekening van de clienten naar de NZA of de Minister sturen, zodat die het controleren? Of is er een andere manier?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.