Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Klink: ‘Geen belangenverstrengeling WHO bij Mexicaanse griep’

Mark van Dorresteijn
In de besluitvorming rondom Mexicaanse griep (H1N1) hebben commerciële belangen geen rol gespeeld. Dat zegt demissionair minister Klink in een reactie op Kamervragen van SP-lid Henk van Gerven.
Klink: ‘Geen belangenverstrengeling WHO bij Mexicaanse griep’

Klink baseert zich op een verklaring van de World Health Organization (WHO). “De WHO ziet wel in dat het risico op belangenverstrengeling in de relatie tussen een organisatie als de WHO en een commerciële industrie bestaat. Voor de toponderzoekers met wie de WHO werkt, is het nagenoeg onmogelijk wetenschappelijke kennis te vergaren zonder op één of andere manier een relatie te hebben met de industrie.”

Belangenverstrengeling

Om belangenverstrengeling te voorkomen werkt de WHO met toereikende procedures, denkt Klink. “Dat is ook het geval bij bijvoorbeeld de Nederlandse Gezondheidsraad. Ik kan op dit moment niet bewijzen dat er wel of geen sprake is geweest van belangenverstrengeling. Daarom wil de WHO haar functioneren in reactie op de H1N1-pandemie evalueren.” Klink zegt de uitkomsten van de evaluatie af te wachten. Ook zal het kabinet in het verlengde van de evaluatie aandringen op het doorvoeren van transparantie. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

WHO erkent belangenverstrengeling rondom Mexicaanse griep

Belangenverstrengeling WHO tijdens Mexicaanse griepepidemie

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. De WHO zegt van wel en Klink niet???
    Oh ja Klink weet het weer beter.
    Wij raken Klink in ieder geval niet kwijt aan Mexicaanse griep. Hij heeft genoeg serum over.
    Zou hij goed kunnen verkopen met dezelfde ophitsende woorden die hij nodig had om ons wijs te maken dat het allemaal nodig was.
    Kan hij ook iets terugverdienen voor de Zorg.

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.