Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klink laat separeren onderzoeken

Een onafhankelijk onderzoek moet duidelijk maken wat de omstandigheden zijn waaronder separaties in ggz-instellingen plaatsvinden. Dat schrijft minister Klink in een brief aan de Tweede Kamer. De Kamer wil een onderzoek naar de manier waarop de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) toezicht houdt op separeren.

Een onafhankelijk onderzoeksinstituut gaat onderzoeken wanneer ggz-instellingen overgaan tot separatie en of ze dit melden aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Daarnaast wil Klink met het onderzoek inzicht krijgen in de aard, de duur en de omvang van dwangtoepassing.

Onderzoek naar IGZ

Op deze manier wil hij uitvoering geven aan een kamerbreed aangenomen motie van de Kamerleden Anouchka van Miltenburg (VVD) en Lea Bouwmeester (PvdA). Zij willen een onderzoek naar de manier waarop de IGZ toezicht houdt op separeren in de ggz, het liefst uitgevoerd door de Onderzoeksraad voor Veiligheid van Pieter van Vollenhoven. Wie het onderzoek gaat doen is echter nog niet duidelijk, omdat de opdracht Europees moeten worden aanbesteed. Klink verwacht de resultaten in voorjaar 2010.

Nieuwe cijfers over separeren

Uit cijfers van april 2009 van de IGZ blijkt dat in de ggz vijf patiënten langer dan drie maanden continu in afzondering of separatie zitten. Klink benadrukt dat dit nog steeds vijf te veel zijn, maar dat het wel gaat om patiënten met zeer ernstige stoornissen. Eerder gaf hij al aan dat hij separatie als een uiterst redmiddel beschouwt.

Terugdringen separeren

Het onderzoek naar het gebruik van isoleercellen is een van de maatregelen die Klink neemt om de toepassing van dwang en drang terug te dringen. Hij gaat onder meer bij ggz-instellingen het belang van halvering van separaties benadrukken en veldbijeenkomsten organiseren om best practices te delen.

Plan van aanpak voor IGZ

De IGZ gaat alle ggz-instellingen vragen een plan van aanpak op te stellen voor elke opnameafdeling, waarin concrete doelstellingen en verantwoordelijkheden in vastgelegd worden. Daarnaast houdt de IGZ toezicht op inspanningen van instellingen om dwangmaatregelen terug te dringen. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.