Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klink overweegt ‘levensstijlkorting’

Verzekerden met een gezonde levensstijl een lager eigen risico laten betalen. Minister Ab Klink van Volksgezondheid overweegt dergelijke 'levenstijlkorting' in te voeren. Hij zei dit zaterdag in het radioprogramma Tros Kamerbreed. "Wij spelen met die gedachte en het gaat iets verder dan spelen", aldus de minister.

Het eigen risico van 150 euro dat het kabinet wil invoeren in plaats van de huidige no-claimregeling, wordt mogelijk toegerust met een ‘levensstijlkorting’: verzekerden die niet roken, weinig drinken en genoeg bewegen betalen minder. PvdA-fractievoorzitter Jacques Tichelaar, ook aanwezig in het radioprogramma, liet direct weten dat een goed idee te vinden. Wel moeten chronisch zieken en gehandicapten volgens beide heren buiten schot blijven.

Moeilijk controleerbaar

Een woordvoerder van Klink benadrukt dat het een eerste gedachte is. Het is een denkrichting. Je laat dingen eens uitzoeken. Het wordt serieus bekeken.’ Hij merkt direct ook een nadeel van een dergelijk systeem op: “Iemands levensstijl is moeilijk te controleren.”

Preventie

Volgens Klink zouden de zorgverzekeraars moeten bepalen hoe hoog de korting zou moeten zijn. De minister onderstreepte dat het doel van een levensstijlkorting het voorkomen van ziekte is. Een aantal verzekeraars, zoals Menzis, experimenteert al met collectieve contracten met bedrijven waarin preventie een rol speelt. (de Volkskrant)

Lees ook:

Weblog: ‘Eigen risico’s’

Websites:

Menzis

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.