Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Klink positief over nieuw kankercentrum

Minister Ab Klink is niet tegen de vestiging van een commercieel kanker instituut in Amsterdam. Hij vindt namelijk dat nieuwe aanbieders op de zorgmarkt een gunstige werking kunnen hebben op het verbeteren van de zorg.

Keuzevrijheid

Toetreding van een nieuwe instelling kan de keuzevrijheid van de patiënt verbeteren, een betere kwaliteit van zorg en meer efficiëntie opleveren. Klink antwoordde dit op kamervragen die Kees Vendrik van Groen Links over het International Comprehensive Cancer Institute (ICCI) had gesteld.

Beddenoverschot

Met de vestiging van het ICCI zou Amsterdam 375 extra bedden voor kankerzorg krijgen. Omdat het aantal bedden niet meer van overheidswege wordt gestuurd, zei Klink, is in dit geval de bereidheid van verzekeraars om de zorg te contracteren van vitaal belang.

Eigen verantwoordelijkheid

Klink deelde de zorg van Vendrik niet dat de toename in concurrentie zou leiden tot het zoveel mogelijk verrichten van dure behandelingen. Hij vindt het declareren van dit soort behandelingen een aangelegenheid van aanbieder en zorgverzekeraar. Klink zal zich ook niet bezighouden met het maken van samenwerkingsafspraken tussen het ICCI en de andere ziekenhuizen die zorg aan kankerpatiënten bieden. Volgens hem is dat een verantwoordelijkheid van de instellingen zelf.

Luchtfietserij

Om te kunnen gaan bouwen, heeft het ICCI een vergunning nodig op basis van de Wet Toelating Zorginstellingen. Daarvoor moet het instituut voldoen aan wettelijk gestelde eisen, bijvoorbeeld het niet mogen uitkeren van winst aan aandeelhouders. De politiek wacht ondertussen rustig af. Antoinette Vietsch, woordvoerder WTZi voor het CDA: “Men heeft nog geen vergunning aangevraagd en zolang dat niet het geval is, blijft het luchtfietserij.”

(ZorgVisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Privaat kankerinstituut niet strijdig met WTZi

Commercieel kankercentrum voedt vrees voor ‘beddenstrijd’

Europese strijd tegen kanker start in Amsterdam

– Marketingtip: Wees voorbereid op buitenlandse toetreders

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.