Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Klink wil onderzoek ziekenhuistop én OM over neuroloog

Minister Klink laat niet alleen de rol van de Inspectie voor de Gezondheidszorg en de top van het Medisch Spectrum Twente onderzoeken in de affaire rond de omstreden neuroloog J.S., maar ook die van het Openbaar Ministerie in Almelo. Dat schrijft Tubantia.

De minister heeft dit vanmiddag geantwoord in de Tweede Kamer op vragen van VVD-Kamerlid Halbe Zijlstra. Zijlstra: “Er hangt ook mist over het OM, daar willen wij helderheid over”. Hij kreeg Kamerbrede steun voor een breed onderzoek. De minister gaat ervan uit dat de benodigde informatie op 10 februari binnen is. Daarna volgt eventueel een Kamerdebat over de kwestie.

OM akkoord

Het Openbaar Ministerie en de regionale Inspecteur voor de gezondheidszorg zouden al in 2004 op de hoogte zijn geweest van het disfunctioneren van de neuroloog die ook verslaafd zou zijn aan medicijnen. RTV Oost meldt dat ook het Openbaar Ministerie af wist van het zwijgcontract. Met het OM zou zijn afgesproken dat het niet tot strafrechtelijke vervolging zou over gaan en dat de afwikkeling van de afvloeiingsregeling vertrouwelijk zou blijven. Op zijn weblog zegt voormalig MST-bestuurder Tom Zijlstra dat hij zeker weet dat hij in het najaar van 2003 te horen kreeg dat de medicijnverslaafde J.S. recepten vervalste van collega’s om aan geneesmiddelen te komen voor eigen gebruik. Zijlstra zegt in het voorjaar van 2004 de regionale Inspecteur voor de Gezondheidszorg op de hoogte te hebben gesteld. Ze kwamen als oplossing overeen dat J.S. niet terug mocht keren in het ziekenhuis, noch in de patiëntenzorg. Zijn patiënten zouden worden overgenomen, begeleid en geïnformeerd door de andere neurologen. Ook heeft Zijlstra op eigen verzoek een gesprek met het OM. Een “lang en moeilijk gesprek”, noemt hij het, met als resultaat dat het OM akkoord gaat met de afvloeiingsregeling.

Weblog Zijlstra

Op zijn weblog zegt voormalig MST-bestuurder Tom Zijlstra dat hij zeker weet dat hij in het najaar van 2003 te horen kreeg dat de medicijnverslaafde J.S. recepten vervalste van collega’s om aan geneesmiddelen te komen voor eigen gebruik. Zijlstra zegt in het voorjaar van 2004 de regionale Inspecteur voor de Gezondheidszorg op de hoogte te hebben gesteld. Ze kwamen als oplossing overeen dat J.S. niet terug mocht keren in het ziekenhuis, noch in de patiëntenzorg. Zijn patiënten zouden worden overgenomen, begeleid en geïnformeerd door de andere neurologen. Ook heeft Zijlstra op eigen verzoek een gesprek met het OM. Een “lang en moeilijk gesprek”, noemt hij het, met als resultaat dat het OM akkoord gaat met de afvloeiingsregeling.

OM herinnert zich niets

Een woordvoerder van het OM ontkent tegenover Zorgvisie dat een dergelijk gesprek heeft plaatsgevonden. “Er zijn nooit stukken bij ons geweest, dus heeft het OM de zaak nooit kunnen beoordelen.” De officier met wie het gesprek zou zijn gehouden, herinnert zich ook geen afspraken over afzien van strafrechtelijke vervolging. De woordvoerder: “In augustus 2004 is wel een gesprek geweest, maar toen is de zaak anoniem voorgelegd door de Inspectie. Het zou over een verslaafde arts zijn gegaan die valsheid in geschrifte had gepleegd. De arts zou niet meer werkzaam zijn in het desbetreffende ziekenhuis en alles zou naar tevredenheid zijn afgewikkeld. Toen heeft het OM gezegd ‘in dat geval hoeft Inspectie nu geen aangifte te doen.’” (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Aangifte tegen neuroloog en Medisch Spectrum Twente

Neuroloog Duitse kliniek was verslaafd aan medicijnen

Klink wil opheldering over neuroloog Twente

1 REACTIE

  1. De Inspectie zal uitsluitend optreden wanneer de Raad van Bestuur van het Ziekenhuis dit verlangt, anders niet.
    Het systeem van controle op toezicht op de volksgezondheid vertoont in dat opzicht een leemte. De Raad van Bestuur staat in feite hierarchisch boven de Inspectie, door de hoge salarissen (machtspositie) van de ziekenhuisbestuurders.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.