Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

KNMG hekelt bezuinigingsplannen formatiepartners

Artsenorganisatie KNMG noemt de bezuinigingsvoorstellen van CDA en VVD die vorige week uitlekten kortzichtig. Op haar site schrijft de KNMG dat de plannen beschadigend voor de zorg zijn en geen daadwerkelijke oplossing bieden.
KNMG hekelt bezuinigingsplannen formatiepartners

Door met een botte bijl te bezuinigen, ontkennen de partijen dat de zorg een maatschappelijk uitermate nuttige en productieve sector is, aldus de KNMG. De organisatie schrijft: “Ondoordachte bezuinigingen leiden tot verlies van werkgelegenheid, oplopende kosten voor individuele burgers en een slechtere kwaliteit en toegankelijkheid van zorg. Artsenorganisatie KNMG heeft er bij herhaling krachtig voor gepleit dat het volgende kabinet een langetermijnvisie op de gezondheidszorg ontwikkelt.”

Eigen risico

De KNMG heeft vooral problemen met het verhogen van het eigen risico, wat zij een ‘schijnbezuiniging’ noemt. “Door de noodzakelijke compensatie van bepaalde groepen burgers leidt dit immers onontkoombaar tot lastenverzwaring, want een inkomenscorrectie met bijbehorende administratieve rompslomp zal onvermijdelijk zijn. Het is dus per saldo geen bezuinigingsmaatregel.”

Concentratie topzorg

Volgens de artsen doet een nieuw kabinet er beter aan om de ziekenhuiszorg te reorganiseren en hooggespecialiseerde zorg te concentreren in kleine centra. “Sluit de eerstelijnszorg en de ziekenhuiszorg regionaal goed op elkaar aan. Versterk de eerstelijnszorg in plaats van erop te bezuinigen, want in de eerste lijn moet de – door vergrijzing in omvang snel toenemende – chronische zorg worden geleverd.”

AWBZ

De kosten van de AWBZ kunnen volgens de KNMG deels worden teruggedrongen door overheveling van de ouderenzorg naar de Zorgverzekeringswet. “Met botweg bezuinigen op de AWBZ tref je juist de meer kwetsbaren in de samenleving. Met overheveling kan die zorg juist zuiniger en ook nog beter worden vormgegeven.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Het complete betoog van de KNMG

Bulk van de bezuinigingen bij de zorg

Klink zet aanval in op zorgplannen VVD

Bezuinigingen… en nu?

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.