Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

KNMG vindt nieuwe wet slecht voor patiënt

Het is zeer de vraag of de patiënt beter wordt van de nieuwe Wet cliënt en kwaliteit van zorg. Dat zegt jurist Johan Legemaate van artsenorganistie KNMG. Hij zegt dat zich rond de voorgenomen wet 'tal van problemen' voordoen.
KNMG vindt nieuwe wet slecht voor patiënt

Volgens Legemaate is de nieuwe wet in veel gevallen eerder een bedreiging voor de rechtspositie van patiënten dan een verbetering. “De wet cliënt en kwaliteit van zorg schiet zijn doel voorbij.” Legemaate deelt weliswaar de mening dat actualisering van patiëntenrechten nodig is, maar hij ziet niets in samenvoeging van verschillende wetten tot één nieuwe wet.

Veel knelpunten

“De gevolgen voor de relatie patiënt en hulpverlener en voor de kwaliteit en veiligheid van de zorg zijn groot”, zegt Legemaate. Omdat de nadruk ligt op de positie van de patiënt, dreigt de eigen verantwoordelijkheid van de hulpverlener in de verdrukking te raken. Verder is de aansprakelijkheid van zorgverleners die samenwerken in ketens onduidelijk. Gaat het inzagerecht dat nabestaanden krijgen in patiëntendossiers juridisch gezien te ver. En loopt de onafhankelijke behandeling van klachten gevaar, omdat zorginstellingen dit weer mogen onderbrengen bij bijvoorbeeld een directiesecretaris in plaats van daarvoor apart een klachtenfunctionaris aan te stellen.

Passieve patiëntenorganisaties

Legemaate verbaast zich over de passieve opstelling van patiëntenorganisaties. “Zij zouden als eerste bezorgd moeten zijn over de bedreigingen voor de rechten van patiënten.” De patiëntenorganisaties zijn tot nog toe voorstander gebleken van de nieuwe wet. De kritiek komt van de brancheorganisaties die al vanaf het begin tegenstander zijn geweest. Zij zien meer in aanpassing van de bestaande wetten.

Zeven patiëntenrechten

Minister Klink kwam vorig jaar mei met zijn plan om één nieuwe wet patiëntenrechten te ontwikkelen. Onder deze ene wet moeten zeven bestaande wetten gaan vallen. De wet klachtrecht, de medezeggenschapswet, de kwaliteitswet, de WGBO (wet geneeskundige behandelingsovereenkomst), de wet BIG (beroepen individuele gezondheidszorg), de wet toelating zorginstellingen en de wet marktordening gezondheidszorg. (Zorgvisie – Carina van Aartsen)

Lees ook:

Nieuwe leden raad van toezicht Jeroen Bosch

Jaarrede Johan Legemaate

Column hoogleraar Sjef Gevers ‘Symbolisch’

Nieuwe wet regelt oude patiëntenrechten

Bewoners vinden gehoor

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.