Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

KNMP wil met VWS nieuw vergoedingensysteem invoeren

Mark van Dorresteijn
Apothekersorganisatie KNMP wil samenwerken met minister Edith Schippers van VWS om de invoering van een nieuw vergoedingensysteem in 2012 in de sector mogelijk te maken. Dat zei voorzitter Jan Smits van de KNMP tijdens een toespraak
KNMP wil met VWS nieuw vergoedingensysteem invoeren

Smits doelt op een nieuw vergoedingensysteem voor de apotheek met een zorgtarief per geleverde dienst voor de patiënt, zoals aangekondigd in het regeerakkoord.

Ruimte voor ondernemerschap

“Wij reiken de nieuwe minister nadrukkelijk de hand om samen op te trekken”, stelt Smits. “Voor ons is het belangrijk dat er daadwerkelijk ruimte komt voor ondernemerschap. Zo moet voor alle geledingen in de sector, inclusief de zorgverzekeraars, duidelijk zijn welke spelregels gaan gelden. Er moet komend jaar ook duidelijkheid zijn over de wijze waarop de nieuwe vergoedingen er zullen komen en op basis waarvan apothekers met elkaar kunnen concurreren.”

Rust

Naast ruimte vraagt Smits om rust. “Rust geeft ruimte om investeringen te doen, bijvoorbeeld in ICT. We zien nu helaas dat de hele farmaceutische keten zélf ernstige ziekteverschijnselen vertoont. Veel medicijnen worden nu al onder de kostprijs verkocht, apotheken schrappen in hun budget voor noodzakelijke ICT-investeringen. Bij veel apothekers staat het water aan de lippen.”

Beleid NZa

Volgens Smits lijkt het beleid voor verbeteren van eerstelijnszorg van de NZa niet te rijmen met het streven van minister Schippers. “Binnenkort zal de NZa het apothekerstarief 2011 bekend maken. De signalen die wij daarover krijgen, zijn niet gunstig”, zei Smits. “Wij vinden dat de NZa een realistisch tarief moet vaststellen, zodat de openbare apotheken zich in 2011 kunnen gaan voorbereiden op het bijzondere jaar 2012 waarin er hoogstwaarschijnlijk een nieuw vergoedingensysteem komt”. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Vergoeding zorg buiten Europa staat onder druk

Akkoord vergoedingen chronisch zieken

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.