Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Koepels presenteren politiek verlanglijstje

De brancheverenigingen in de zorg willen dat een nieuw kabinet meer middelen vrijmaakt voor preventie.
Koepels presenteren politiek verlanglijstje

Daarnaast wil de curatieve sector dat er tussen de 800 miljoen en 2 miljard euro wordt vrijgemaakt voor verbetering van de ICT-infrastructuur.Actiz, GGZ Nederland, de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN), NVZ Ziekenhuizen en de Orde deden hun oproep eerder deze maand tijdens het ZorgVisie-verkiezingsdebat in Rotterdam.

Met name GGZ Nederland-directeur Jos de Beer sprak zich uit voor een adequaat preventiebeleid. Volgens De Beer bespaart dit op termijn miljarden aan directe en indirecte psychische ziektekosten. (klik Jos de Beer voor een videoverslag)

Nodige controverse

Het pleidooi voor meer geld voor ICT leidde tot de nodige controverse. Namens de zorgverzekeraars liet ZN-voorman Chiel Bos weten dat zorginstellingen moeten ophouden met bedelen om geld in Den Haag en zelf middelen moeten vrijmaken voor de benodigde ICT-investeringen (klik Chiel Bos voor een videoverslag).

‘Peanuts’

Dit leidde tot boze reacties bij NVZ-directeur Gita Gallé (klik Gita Gallé voor een videoverslag) en Orde-voorzitter Pieter Vierhout (klik Pieter Vierhout voor een videoverslag). Gallé schat de benodigde ICT-investering op 800 miljoen euro, Vierhout denkt in de orde van grootte van 2 miljard euro. Volgens zijn dergelijke bedragen in de ICT “peanuts”.

Rare gedachte

Daarnaast pleitte Gallé ervoor dat ziekenhuizen meer ruimte krijgen om te ondernemen. Ook PvdA-senator Kim Putters waarschuwde voor een bemoeizuchtige overheid. Volgens Putters moet de overheid protocollen en standaarden niet willen afdwingen. “Waar komt toch die rare gedachte vandaan dat alles evidence based moet zijn?”, aldus Putters. “De overheid kan van ondernemende professionals niet weten dat ze van tevoren weten wat wel en niet werkt.” (klik Kim Putters voor een videoverslag)

Andere punten

Andere punten uit het politieke verlanglijstje van de brancheverenigingen hebben betrekking op ondermeer een informatieplicht voor zorgaanbieders, handhaving en uitbreiding van het persoonsgebonden budget (pgb) en verbetering van het dbc-systeem.

(ZorgVisie – Philip van de Poel)

Mee debatteren over de verkiezingsstrijd? Lever een bijdrage aan het weblog van ZorgVisie-hoofdredacteur Ruud Koolen!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.