Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Koopkrachtverlies grootst bij zieken en gehandicapten’

Redacteur KinderopvangTotaal
De verhoging van het eigen risico in 2013 treft chronisch zieken en gehandicapten het hardst. Dat concludeert de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad), die het Nibud een koopkrachtberekening heeft laten uitvoeren. 'Een aantal maatregelen uit het lenteakkoord moet geschrapt worden.'
'Koopkrachtverlies grootst bij zieken en gehandicapten'

‘De stijging van het eigen risico leidt bij chronisch zieken en gehandicapten tot een koopkrachtverlies van gemiddeld 10 euro per maand, tegen 5 euro per maand voor de gemiddelde Nederlander’, zo meldt de CG-Raad. Volgens de raad treft de verhoging van het eigen risico naar 350 euro chronisch zieken en gehandicapten met een bijstandsuitkering relatief het hardst. ‘Zij hebben namelijk ook al te maken met een verlaging van hun uitkering. De CG-Raad roept de Kamer daarom op een aantal maatregelen uit het Lenteakkoord te verzachten, zoals invoering van liggeld en de verhoging van het eigen risico.’

Stijgingen

De CG-Raad noemt het zorgwekkend dat de kosten voor veel chronisch zieken nog steeds oplopen. ‘Het basispakket van de zorgverzekering wordt kleiner, het eigen risico stijgt en ondanks dat stijgt ook de ziektekostenpremie’, aldus de organisatie in een reactie op de begroting voor 2013.

Bijstand

Volgens de CG-Raad krijgt een paar in de bijstand te maken met een koopkrachtverlies in 2013 tot 2 procent, wat zo’n 34 euro per maand is. Chronisch zieken ouder dan 65 jaar met een aanvullend pensioen tussen de 5.000 en 10.000 euro, verliezen tussen de 1,2 en 3,2 procent aan koopkracht. (Zorgvisie – ANP / foto: ANP Phil Nijhuis)

lees meer

Gehandicaptenzorg verliest zaak over PVV-geld

Gehandicapten krijgen rekeninstrument voor kosten

Brandbrief CG-Raad aan Rutte

1 REACTIE

  1. In de Arabische wereld en in Afrika vechten ze in religie en stammen oorlogen elkaar dood. In de “geciviliceerde” westerse wereld maakt men het leven ven een zieke en gehandicapte “zo aangenaam” dat ze daar op die manier ook van af raken. Het is maar welke methode je kiest. DROOM MAAR DOOR.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.