Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

‘Korten van chirurgen met 50 procent is rechtvaardig’

Mark van Dorresteijn
Op de vraag of het korten van chirurgen met 50 procent rechtvaardig is, antwoordde een kleine meerderheid (53 procent) van de bezoekers van Zorgvisie.nl instemmend. In totaal werd er 732 keer gestemd.
‘Korten van chirurgen met 50 procent is rechtvaardig’

Algemeen chirurgen moeten vanaf 1 augustus 2010 tijdelijk voor ongeveer de helft van het honorarium gaan werken. Uit een voorstel van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) blijkt dat het honorarium van algemeen chirurgen met 48 procent omlaag gaat, oogheelkundigen moeten 44 procent inleveren en kno-artsen 42 procent.

Extra hoog

Met de inkomensverlaging wil minister Klink van Volksgezondheid dit jaar in totaal 512 miljoen euro terughalen bij de vrijgevestigde medisch specialisten. Het grootste deel van dat bedrag moet in vijf maanden tijd worden ingeleverd. Daardoor valt de honorariumkorting van augustus tot 1 januari 2011 extra hoog uit. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Chirurgen met bijna 50 procent gekort

Klink kort specialisten jaarlijks 700 miljoen

Specialisten folderen in eigen ziekenhuis

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

12 REACTIES

  1. Beste medisch specialisten. Verlaat dit land van verwend klootjesvolk dat geen sodemieter over heeft voor zijn eigen gezondheid. Moet je ze zien waggelen in winkelcentra de ene eetwinkel in en de andere uit. En maar zeuren. Daarvoor zet je je talent en inzet toch niet in?

  2. Lees alle reacties
  3. Wat een ongenuaceerde opmerkingen van Henk. Dit bevestigt het vooroordeel van het “gewone” volk. Kennelijk worden de medisch specialisten niet op waarde geschat. Vergeet niet dat Nederland al jarenlang nummer 1 staat wereldwijd qua medische zorg.
    Face it: de bevolking vergrijst dus de kosten nemen nu eenmaal toe. Dus houd alsjeblieft op met het is crisistijd en we moeten allen inleveren! Meer werk voor de helft van het geld. Geen enkel vakbond voor ambtenaren zouden dat pikken; dus de medisch specialisten ook niet.Maar goed als je er zo over denkt: Ga dan maar als je bv. darmkanker hebt naar Belgie. Succes!

  4. Reactie Willemsen:
    Betalen voor extra kennis en kunde oké. Maar zeker geen overdreven én buitensporig honorarium zoals specialisten dat zich nu toe-eigenen. Belasting moet iedereen betalen en pensioenpremie betaalt ook iedereen, politieman, brandweerman, specialist en verpleegkundige. Dat specialisten na hun korte werkleven lekker in hun vakantievilla of op hun luxe boot willen door brengen is pure zakkenvullerij. De politieman, brandweerman, verpleegkundige, leraar of vuilnisman kan dat ook niet. Daarnaast resulteert het absurde salaris dat specialisten zich toe-eigenen in een buitenproportionele stijging van de zorgkosten. Dit wordt elk jaar gecompenseerd door het stijgen van de zorgverzekeringspremies en het eigenrisico. Dit is bijzonder nadelig voor de gewone minima man en vrouw.
    Dus specialistjes niet zeuren, het is crisis en dus inleveren dat geld én harder weken voor hetgeen je wel nog krijgt.

  5. Commentaar op De Kort:
    Inderdaad werken ook politie- en brandweermensen ’s nachts. Er zijn wel een paar verschillen:
    De opleidingsduur van de specialist is veel langer, je hebt minder productieve jaren om je pensioen op te bouwen. De pensioenpremie is derhalve veeeeel hoger dan van de andere mensen. En die premie moet zelf betaald worden van die 220k. Van de 220k moet ook nog belasting afgedragen worden………… Tel uit je verlies. Als de brandweerman op cursus gaat wordt die betaald door de werkgever. De specialist moet zelf zijn/haar nascholing betalen. Als specialist heb ik ook een grotere persoonlijke verantwoordelijkheid dan een relatief anonieme brandweerman/politieagent. Een ambulancebroeder rijdt met een patient naar het ziekenhuis als íe het niet meer weet, dan mag de specialist het oplossen. Prima, maar dan mag die voor de extra kennis en kunde ook betaald worden.
    Ik noem maar wat verschillen.

  6. Ik vind het niet fris van zorgvisie om een enquete met 732 stemmen naar voren te schuiven als zijnde blijkbaar de waarheid cq conclusie.Dat doet een beetje aan als stemmingmakerij.
    Verder vind ik het bizar wat Klink probeert door de strot te duwen. Mensen vergeten inderdaad de heel erg lange studieduur van 12 jaar tot specialist, de uren, de verantwoordelijkheid, de hoge verzekeringsgelden en pensioengelden die je zelf moet ophoesten, en de inkomensonzekerheid en de dalende inkomsten de laatste tijd.Niet leuk om goodwill te betalen en die nooit meer terug te zien….Het verhaal klopt niet.

  7. Tegenwoordig is geld bij alles de basis de klant is al lang geen koning meer maar een melkkoe geworden van de pecialisten (van geld) vaak word er niet eens tijd gevonden de patient in te lichten of later het verloop van de operatie te vertellen. Uitzonderingen zijn er die hun klanten goed behandelen, dat zie je vooral in Belgie en Duitsland bravo dat de ziektekosten verzekeraars hun patienten daar naar toesturen leren ze er hier misschien wat van dan vallen die wachtlijsten ook wel mee. Weg met al die maatschappen.
    Bovendien hebben ze vaak genoten van al die collectes zoals kankerfonds etc. die vaak voor studie middelen worden gebruikt of machines maar weer opgebracht door de gewone patient. Misschien kunnen ze daar wat van hun salaris instoppen.

  8. Je kan wel merken dat een hoop pageviewers hier een management achtergrond hebben. Zielige figuren… Willen zo graag zien dat een ander minder macht heeft dan zijzelf.
    Het inkomen van een medisch specialist is niet hetzelfde als zijn/haar omzet (220k). Het inkomen is beduidend minder. Daarbij begint een specialist pas op relatief hoge leeftijd dit inkomen te genereren en heeft dus weinig jaren om een fatsoenlijk pensioen op te bouwen. De pensioenlasten zijn derhalve hoog, die moeten ook van die 220 af. Verder lijkt het me niet meer dan normaal dat er enige financiele compensatie is voor de sociale last die diensten met zich meebrengen, maar dat is natuurlijk bij managers die dit probleem niet kennen aan dovemansoren gericht. Als laatste punt lijkt me dat de lange opleiding en superspecialisatie ook financieel voordeel mogen opleveren.
    Voor mijn persoonlijke situatie: ik heb een goodwill af te lossen, als mijn honorarium met 50% wordt teruggebracht heb ik wel snel een liquiditeitsprobleem: wat er aan vaste lasten uitgaat is meer dan er binnenkomt, en dan heb ik nog niet gegeten/gedronken of de hypotheek betaald…
    Klink: bedankt he! Hopelijk zien we je niet meer terug.

  9. Dit gaat waarschijnlijk tot gevolg hebben dat vanaf augustus een wachtlijst ontstaat die in de eerste maanden van 2011 weer opgelost wordt? Er zijn een hoop artsen die een mooie prikkel hebben om wat later in het jaar op vakantie te gaan.
    Deze korting had tezamen met de korting in 2011 verspreid moeten worden over aug 2010 tot en met december 2011.

  10. De Kort……. tijdelijk korten met 50%, tijdelijk. Daarna worden de honoraria weer terug gebracht naar het niveau van een aantal jaar geleden. 220.000 Euro. Lijkt mij een prima salaris. Ook als je hier de praktijkkosten vanaf haalt. Politiemensen redden ook levens ’s nachts, brandweermensen, ambulance, etc.. Hou is op met de medisch specialisten in een zielig hoekje te duwen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.