Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Korting is politieke cosmetica’

Wat vinden brancheorganisaties van de VWS-begroting? ZorgVisie peilde de meningen.
‘Korting is politieke cosmetica’

ActiZ

De ‘efficiencykorting’ van één procent op alle AWBZ-tarieven komt hard aan. “Een blinde bezuiniging”, zegt directeur Mariëlle Rompa. “Deze verpakken als efficiencykorting is politieke cosmetica.” Rompa vreest dat het beperken van de zorg thuis, onder andere de ondersteunende begeleiding, verstrekkende gevolgen zal hebben. Het leidt tot eerdere opname in een zorghuis en frustreert de extramuralisering van de zorg. Rompa: “De overheid weigert over de brug te komen voor het simpele gegeven dat mensen meer zorg nodig hebben.”

NVZ vereniging van ziekenhuizen

“Wij hadden gehoopt op meer duidelijkheid“, zegt NVZ-woordvoerder Roland Kroes.“Er staat zoveel onzekerheid in de plannen dat er een onverantwoorde situatie voor ons ontstaat. Ziekenhuizen lopen een risico van honderden miljoenen euro’s.“ Op 1 januari 2008 treedt de nieuwe kapitaallastensystematiek in werking en vervalt de lump sum voor medisch specialisten. Ook is nog steeds niet bekend waaruit het nieuwe uurtarief bestaat. Tevreden is de NVZ over het feit dat het kabinet meer middelen beschikbaar stelt voor de sterk toenemende vraag naar ziekenhuiszorg.

Zorgverzekeraars Nederland (ZN)

ZN is redelijk tevreden, maar vindt de uitbreiding van het vrij onderhandelbare deel van het ziekenhuisbudget in 2008 van 10 naar 20 procent nog niet ver genoeg gaan. Dit percentage moet de komende jaren flink worden verhoogd. ZN mist ook een visie op de gereguleerde markwerking en de rol van de zorgverzekeraars daarin. De bezuinigingen in de ouderenzorg zijn begrijpelijk maar bieden alleen ruimte voor de korte termijn. ZN kijkt daarom uit naar het advies dat de SER begin volgend jaar uitbrengt. ZN: “Het is zaak nu door te pakken en te komen tot een nieuwe blauwdruk voor volksverzekering AWBZ.”

Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie (NPCF)

De NPCF juicht het toe dat het kabinet de burger als zorggebruiker steeds serieuzer neemt. De NPCF is bezorgd over het feit dat de wijze waarop de zorg is gefinancierd, op veel punten ondoorzichtig blijft. Sinds jaar en dag is er sprake van overschrijdingen van de ziekenhuisbudgetten en de AWBZ. Waardoor die worden veroorzaakt, blijft onverklaarbaar. Zonder het antwoord te weten, legt het kabinet kortingen op. De zorgconsument betaalt de rekening in de vorm van stijgende premies en eigen risico, aldus de NPCF.

Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland

De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) vindt dat de kwaliteit van de gehandicaptenzorg verder onder druk komt te

staan door de aangekondigde bezuinigingen. Gemeenten en provincies wentelen steeds meer kosten af op de AWBZ. In plaats van dit aan te pakken, laat het kabinet dit ten koste gaan van de doelgroep gehandicapten. De branche krijgt een efficiencykorting te verwerken en de tarieven voor extramurale zorg worden verlaagd. VGN: “Er bestaat een duidelijke discrepantie tussen wat het kabinet wenst en wat zij mogelijk maakt met de middelen die zij beschikbaar stelt.” (ZorgVisie – Carina van Aartsen)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.