Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Kraamenclave’ in Vlietland Ziekenhuis

Het Schiedamse Vlietland Ziekenhuis opent donderdag als eerste een ‘kraamenclave’. De enclave moet ervoor zorgen dat het aantal geboortes in buurgemeente Vlaardingen toeneemt.
'Kraamenclave' in Vlietland Ziekenhuis

Het aantal geboortes in Vlaardingen is het afgelopen jaar schrikbarend gedaald. Sinds de opening van een nieuw streekziekenhuis in Schiedam nam het aantal geboortes in Vlaardingen met 85 procent af ten opzichte van 2008. Kinderen die daar het levenslicht zien, moeten bij de burgerlijke stand in die gemeente worden aangegeven, waardoor de geboren Vlaardinger dreigt uit te sterven.

Vlaardings grondgebied

De ‘kraamenclave’ bestaat uit een aantal vierkante meters in het Schiedamse Vlietland Ziekenhuis, die tot Vlaardings grondgebied worden uitgeroepen. Op deze manier worden kinderen die eigenlijk in Schiedam geboren zijn, toch bestempeld als Vlaardingers.

Proefproject

Wethouder en PvdA-lijsttrekker Hans Versluijs legt uit: “Er is een stroom klachten binnengekomen in het afgelopen jaar van jonge, trotse ouders die willen dat hun kind gewoon een echte Vlaardinger is. De ‘kraamenclave’ is onze oplossing. Schiedam moet een proefproject worden, waarna we het concept ook in de rest van het land introduceren. Want dit probleem speelt niet alleen hier.”

Andere oplossing

Naast een enclave overweegt Versluijs nog een andere optie om het aantal Vlaardingers toe te laten nemen. “Als alternatief willen we het wetboek aan laten passen, zodat geborenen ook de woonplaats van de ouders als geboorteplaats mogen aannemen. Daarvoor hebben we een verzoek ingediend bij het Ministerie van Justitie. We zoeken naar de meest simpele oplossing.”

Opening ‘kraamenclave’

Tijdens de opening zal wethouder Hans Versluijs een plaatsnaambord van de gemeente Vlaardingen onthullen bij de ingang van de enclave. Dit gebeurt in aanwezigheid van bestuursvoorzitter Gerrit-Jan van Zoelen van het Vlietland Ziekenhuis en enkele Vlaardingse moeders met hun Schiedamse kinderen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

Vlaardingen staat 18 miljoen garant voor Vlietland

Behoud Vlietland essentieel voor patiëntenzorg

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.