Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kredietcrisis raakt ook de zorgsector

Zorginstellingen kunnen mede door de kredietcrisis in ernstige geldproblemen komen. Dat blijkt uit de ‘Financiële Barometer Gezondheidszorg 2008’ van accountancykantoor Ernst & Young en onderzoek van BS Health Consultancy.

Volgens accountancybureau Ernst & Young is de liquiditeitspositie van veel zorginstellingen zorgwekkend. In de gezondheidszorg worden de vaste activa in belangrijke mate met kortlopende schulden gefinancierd. Omdat de risico’s in de zorg zijn toegenomen en de kredietcrisis doorwoedt, kan volgens Ernst & Young de herfinanciering van de kortlopende schulden van instellingen problematisch worden. Banken zijn namelijk voorzichtiger geworden met het geven van leningen. Vooral de geestelijke gezondheidszorg (ggz) krijgt hier volgens Ernst & Young last van omdat in deze sector met ingang van 2008 de dbc-systematiek is ingevoerd. In plaats van voorschotten krijgen ggz-instellingen vanaf dit jaar achteraf betaalt voor behandelingen. In de barometer staat: “Wij concluderen dat gemiddeld de ggz-instellingen beperkt liquide zijn. De liquiditeitsbehoefte wordt in 2008 en verder alleen maar groter door de nieuwe wijze van financiering van de budgetten door de implementatie van de bekostiging op basis van dbc’s.”

Zorgverzekeraars

Volgens Jos de Beer, directeur van branchevereniging GGZ Nederland, is zijn organisatie in onderhandeling met VWS en de verzekeraars om het liquiditeitsprobleem in de ggz op te lossen. “Een oplossing zou zijn dat zorgkantoren ons maandelijks een voorschot gaan geven in het nieuwe bekostigingssysteem. Op die manier kunnen wij de loonkosten betalen zonder dat we hiervoor iedere keer bij een bank hoeven aan te kloppen. Lenen bij de bank is momenteel zeer nadelig.” Volgens De Beer biedt een aantal verzekeraars al maandelijkse voorschotten, maar andere niet. Hij wil bereiken dat straks iedere ggz-instelling “onderhands werk bevoorschot krijgt’”

Stijging zorgkosten

Uit een door consultancykantoor BS Health Consultancy verrichte analyse van de bedrijfsprestaties van 63 ggz-instellingen blijkt bij overmaat van ramp dat het gemiddelde rendement van de ggz-instellingen is gedaald. Van 1,5 procent in 2006 naar 1,1 procent in 2007. Volgens de analyse is dit veroorzaakt doordat de bedrijfskosten vorig jaar sterker zijn gestegen (met 7,8 procent) dan dat de bedrijfsopbrengsten zijn gestegen (met 7,4 procent). Uit dit onderzoek blijkt verder dat eind 2007 bij 97 procent van de ondezochte ggz-instellingen de solvabiliteitsratio nog onder de (marktconforme) 25 procent lag. Bij 17 procent van de ggz-instellingen lag de solvabiliteitratio zelfs onder de door het Waarborgfonds voor de Zorgsector (WfZ) oorspronkelijke gehanteerde vermogenseis van 8 procent.

Spaargeld zorginstellingen

Niet alleen het krijgen van financiering van banken is onzekerder geworden. Ook het spaargeld dat zorginstellingen weggezet hebben, is niet meer veilig. Volgens directeur Herman Bellers van het WfZ is het niet zeker of al het zorggeld veilig staat. “Het geld waar wij garant voor staan, is nog wel veilig”, aldus Bellers. “Volgens ons beleggingsstatuut hebben wij dat weggezet bij ‘tripple-A’ banken. Maar dat zegt tegenwoordig helemaal niets meer.” Bij koepelorganisaties NVZ vereniging van ziekenhuizen, ActiZ en GGZ Nederland zijn tot nu nog geen signalen binnengekomen van zorginstellingen die spaargeld zijn kwijtgeraakt in de crisis. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen)

Lees ook:

Ggz krijgt meer langlopdende dbc’s

NZa heeft geen bezwaren tegen invoering dbc’s in ggz

RVZ onderzoekt kostenbeheersing in de zorg

Deelname WfZ groeit met bijna tien procent

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.