Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kredietunie voor de zorg van start

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
Sinds kort is er een kredietunie voor zorgondernemers uit het midden- en kleinbedrijf, de Kredietunie Zorg. Een kredietunie is een coöperatief samenwerkingsverband met leden als geldschieters en geldvragers. Anders dan bij een bank is er bij kredietunies een coaching-traject voor de zorgorganisatie die het geld ontvangt.
Funding
Foto: AdobeStock

In het buitenland zijn kredietunies veel populairder en groter dan in Nederland. Hier is het model pas rond 2010 gaan leven. Er zijn vooral kredietunies die investeren in bedrijven in een bepaalde regio of stad. Daarnaast zijn er een handvol kredietunies voor sectoren zoals de binnenvaart of de bakkers.

Leningen van 50.000 tot 2,5 miljoen euro

‘Banken oriënteren zich anders op kredietverlening. Via de Kredietunie kun je bijvoorbeeld innovatieve organisaties die niet aan financiële middelen kunnen komen toch op weg helpen. Of we financieren naast een bank het nog ontbrekende deel van een financieringsplan,’ zegt initiatiefnemer Sander Oude Luttikhuis van Capex Capital Partners uit Zeist. De Kredietunie Zorg verstrekt leningen van 50.000 tot 2,5 miljoen euro of is medefinancier in grotere leningen. De toekomstige afnemers zullen organisaties zijn met projecten in de langdurige zorg (seniorenhuisvesting, dagbesteding) of zelfstandige zorgondernemers in de curatieve zorg zoals bijvoorbeeld tandartsen en leveranciers van medische apparatuur. De zorgorganisatie die het geld leent, krijgt een coach toegewezen die bijvoorbeeld kan helpen bij het vervolmaken van een business case. De coach, die een kenner van de zorgsector moet zijn, komt periodiek langs bij een bedrijf. Hij is oud-ondernemer en lid van de Kredietunie.

Borging governance en administratie

Oude Luttikhuis heeft lering getrokken uit de ervaringen van een aantal collega-kredietunies die veel tijd kwijt zijn geweest aan de administratieve organisatie en de beoordeling van risico’s bij leningaanvragen. De Kredietunie Zorg maakt voor borging van de governance en de administratieve processen gebruik van de diensten van De Vereniging Samenwerkende Kredietunies en het IT-platform van Collin Crowdfund, het grootste crowdfundingplatform in Nederland voor het midden- en kleinbedrijf. Risico’s in kredietaanvragen beoordeelt de kredietunie zelf.

Financiering volgens twee modellen

De Kredietunie Zorg is een hybride kredietunie. Dat wil zeggen dat ze twee modellen hanteert. Het model waarbij leden financiële middelen verstrekken voor een gemeenschappelijke kas en het model waarbij de kredietunie bemiddelt tussen de geldverstrekker en de zorgorganisatie die de lening afneemt. Financiële middelen zijn afkomstig van de leden of van grotere partijen die de obligaties kopen die de Kredietunie uitgeeft.
‘Momenteel zijn we bezig met twee à drie concrete aanvragen’, aldus Oude Luttikhuis. Hij heeft de ambitie om door te groeien naar een omvang tussen 10 miljoen euro en 100 miljoen euro.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.