Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kruissubsidies bij zorgverzekeraars

AMSTERDAM - Bij de ziektekostenverzekeringen is sprake van kruissubsidiëring tussen individuele en collectieve contracten. Dit schrijft het Financieele Dagblad vandaag op haar website. Verzekeraars financieren goedkope, collectieve polissen met dure individuele contracten.
Kruissubsidies bij zorgverzekeraars

Volgens het Financieele Dagblad zegt het bureau IG&H Management Consultants dit op basis van recent onderzoek. “Kruissubsidiëring is een beladen term maar dit zijn de regels van de markt die zijn gaan gelden”, licht partner Kees van der Geer van IG&H op de website van het dagblad toe. “Als de totale marge van de verzekeraars op nul of iets daaronder ligt en 44 procent van de verzekerden tot 10 procent korting krijgt en 56 procent geen korting krijgt, dan is het duidelijk dat individuele verzekerden de collectieve contracten subsidiëren.”

Ingrijpen

Minister Hoogervorst van Volksgezondheid heeft vorig jaar aangekondigd te zullen ingrijpen als kruissubsidiëring optreedt. Als de premies van individuele polissen voor de basisverzekering extra hoog zijn, moet de overheid namelijk meer zorgtoeslag uitkeren. Het ministerie van Volksgezondheid vindt het desgevraagd ‘lastig’ om te reageren op de bevindingen van IG&H.

Verschil

PvdA-kamerlid Frank Heemskerk wil dat Hoogervorst het maximale kortingspercentage van tien procent op collectieve polissen verlaagt. “De oneerlijke subsidiëring moet stoppen”, stelt hij. Heemskerk gaat de kruissubsidiëring aan de orde stellen tijdens een kamerdebat over de voortgang van de Zorgverzekeringswet. Het totale prijsverschil tussen een individueel en een collectief ziektekostencontract kan oplopen tot honderd euro per verzekerde per jaar. Niet alleen de premiekorting van tien procent op de basisverzekering zorgt voor dit verschil maar ook de korting op de aanvullende verzekeringen.

Stabilisatie

Het aantal collectief verzekerden is van dertig procent gestegen naar ruim veertig procent. Dat percentage kan de komende jaren groeien naar circa zeventig. Pas dan zullen verzekeraars inzetten op stabilisatie en herstel van het rendement, verwacht het onderzoeksbureau. En pas dan zal de prijsconcurrentie afnemen. De onderzoekers van IG&H verwachten voor 2007 nog forse prijsconcurrentie en grote verschuivingen in de markt. (Het Financieele Dagblad)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.