Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties11

Kunduz-coalitie trekt scheiden wonen en zorg naar voren

Het scheiden van wonen en zorg in de ouderenzorg wordt versneld ingevoerd voor een grotere groep cliënten. Dat blijkt uit de voorsjaarnota 2012 waarin het zogenoemde ‘Kunduz-akkoord’ is opgenomen. Zorgaanbieders hebben nog maar zeven maanden om hun bedrijfsvoering hierop in te richten.
Kunduz-coalitie trekt scheiden wonen en zorg naar voren

De Kunduz-coalitie wil het ‘extramuraliseren’ van de zorg versnellen en daarom vindt het scheiden van wonen en zorg niet in 2014 plaats, maar in 2013. Het zal ook voor meer cliënten gelden, namelijk de cliënten met zorgzwaartepakketten (zzp’s) 1,2 en 3. Nieuwe cliënten met deze zorgzwaarte moeten vanaf volgend jaar hun huur zelf gaan betalen. Veel kamers in verzorgingshuizen zijn niet verhuurbaar aan deze cliënten en zullen hierdoor leeg komen te staan. Volgens vastgoedadviseur Pieter Heijmerink van BOB Advies zijn de implicaties voor instellingen die zich richten op verzorgingscliënten fors. ‘Opvallend in de voornemens is dat het aangekondigde beleid gekenmerkt wordt als eerste stap van een ‘ingroeipad’ over meerdere jaren. Een eerste stap om te komen tot extramuralisering van de gehele AWBZ in de volle breedte.’

Snelle actie

Volgens Heijmerink telt Nederland op basis van cijfers van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ) zo’n 56.045 geïndiceerden voor zzp 1 tot en met 3. ‘Deze maatregel betreft zo’n 20.000 tot 40.000 appartementen of kamers. Voor geen enkele instelling is toenemende leegstand een haalbare businesscase. Actie is dus geboden, en dat moet heel erg snel!’

Exploitatie

Instellingen hebben de keuze om te stoppen met de exploitatie van kamers en appartementen, zich te richten op de zwaardere zzp’s of om huur te gaan vragen voor hun kamers. Volgens Heijmerink kleven aan ieder van deze scenario’s haken en ogen maar scheppen ze ook kansen. In het nieuwsoverzicht van Zorgvisie dat aanstaande vrijdag verschijnt, ligt Heijmerink de scenario’s verder toe. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer

‘Scheiden wonen en zorg verlamt bouw’

Scheiden wonen en zorg in 2014

Scheiden wonen en zorg

11 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. veel verzorgingshuizen hebben niet de gekwalificeerde verzorgenden om de ZZP 4, 5 en ker 6 te verzorgen.B.v mijn schoonmoeder, ZZP 6 moest ’s nachts maar in haar ;uier poepen omdat er maar éen verzorgenden was en de tillift moest met twee personen. dit was maar een o.a. voorbeeld.

 3. veel paren waarvan 1 partner opgenomen moet worden, zullen dit financieel niet kunnen betalen. Dit biedt weer kansen voor projecten, die erop gericht zijn om echtparen, waarvan 1 partner hulpbehoevend is, toch ergens samen onder te brengen, waarbij de nodige zorg geleverd wordt en de “gezonde”partner een stukje mantelzorg kan leveren. Dan snijdt het mes aan 2 kanten. en niet onbelangrijk: 2 mensen, die al heel lang samen zijn, worden op die manier niet meer gedwongen gescheiden!!!

 4. Hoe zal het met de kortdurende opname gaan?
  Vanuit een ziekenhuis kunnen veel mensen niet direct naar huis en gaan aansluitend aan de ziekenhuis opname voor een kortdurende opname naar het verzorgingshuis waarbij ZZP 2 of 3 wordt afgegeven.
  Voor de doorstroom vanuit het ziekenhuis zou het dramatisch zijn als deze optie niet meer mogelijk zal zijn(lees niet meer betaalbaar of organiseerbaar). Daarbij kosten wachtende mensen in het ziekenhuis ons als maatschappij en het ziekenhuis nog veel meer geld (buiten dat mensen die behandeling in het ziekenhuis nodig hebben niet kunnen worden opgenomen omdat er geen beddencapaciteit is omdat de doorstroom verminderd is).

 5. Het is een goede zaak wanneer niet overhaast en geleidelijk wonen en zorg uit elkaar worden gehaald.Ik denk dan hierbij ook aan de huurtoeslagmogelijkheden.
  Met name de zzp’s 1 en 2 en 3 zijn interessant.Tegelijkertijd dient de thuiszorg aangepast en geintensiveerd te worden door een mogelijke verruiming van de nieuwe vergoedingsregeling zorg voor clienten die niet meer in aanmerking komen voor een PGB.

 6. De mens blijft een diersoort.
  Alleen zijn er twee soorten. Haatachtige jaloerse ratten die alleen maar aan hun eigen denken. Of andere daar dan door op straat komen te staan, dat kan ze toch geen ene bal schelen.
  De andere groep doet wel zijn best om vanuit elke groep mensen te kijken. De eerste groep heet rechts, de tweede groep heet links.

 7. Het getuigt van onbehoorlijk bestuur om deze maatregel versneld in te voeren. Het is voor zorginstellingen onmogelijk om zich daar binnen negen maanden op voor te bereiden en ze lopen daardoor forse financiële risico’s die uiteindelijk ten koste zullen gaan van de zorg. Los van het (onmogelijke) tijdstip van invoering is het niet meer afgeven van een indicatie voor ZZP 3 een groot probleem voor de (plattelands) ouderenzorg. Ambulantisering betekent door de forse reistijden minder efficiëntie en dat is wat we later de zorg weer gaan verwijten. Zeker in gebieden waar sprake is van bevolkingskrimp en een daarmee gepaard gaande sterkere vergrijzing dan in stedelijke gebieden. Al met al zijn onze ouderen de dupe van deze ondoordachte maatregelen van de Kunduz coalitie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.