Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

KwadrantGroep lijdt 13,3 miljoen euro verlies

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De KwadrantGroep in Friesland schrijft over het afgelopen jaar een negatief resultaat van 13,3 miljoen euro op een omzet van 204,6 miljoen euro.
KwadrantGroep lijdt verlies van 13,3 miljoen euro
iStock

Dat maakt de KwadrantGroep bekent bij het deponeren van de jaarrekening over 2017.

KwadrantGroep

Het negatieve resultaat van de vvt-organisatie wordt voornamelijk veroorzaakt door een eenmalige voorziening voor reorganisatie ter grootte van 8,6 miljoen euro. Daarnaast is er een voorziening getroffen van 1,4 miljoen euro voor zorg die is geleverd, maar nog niet verantwoord. De organisatie heeft ook meer uitgegeven aan personele kosten voor overhead en externe inhuur. Het genormaliseerde resultaat bedraagt 1,1 miljoen euro negatief.

Reorganisatie

De raad van bestuur voert een reorganisatie door om indirecte kosten terug te dringen en werkt aan het stroomlijnen van de bedrijfsvoering. Bestuursvoorzitter Jan Maarten Nuijens: ‘We wisten dat we in 2017 rode cijfers zouden schrijven als gevolg van de reorganisatie. Er wordt binnen de KwadrantGroep keihard gewerkt aan het beheersen van de kosten en dat begint nu zijn vruchten af te werpen. De eerste vijf maanden van 2018 schrijven we met de groene pen.’

Wlz, ZVW en Wmo

De KwadrantGroep biedt zorg vanuit de Wlz, ZVW en Wmo. Daardoor heeft de organisatie te maken met veel verschillende financiers en met een diversiteit aan verantwoordingseisen. Verder is de KwadrantGroep na de fusie nog hard aan de slag met het harmoniseren van haar werkprocessen. De accountantscontrole op de jaarrekening 2017 nam daardoor meer tijd in beslag dan vooraf gepland, zo laat de raad van bestuur weten.

Accountantsverklaring met beperking

De accountant heeft vanwege onzekerheden een controleverklaring met beperking afgegeven en benoemt een aanvullende bruto-onzekerheid van 8,4 miljoen euro. Nuijens: ‘Er bestaat geen twijfel over de vraag of wij de gedeclareerde zorg verleend hebben, maar we zijn niet altijd in staat gebleken om dat aan te tonen op een manier die een zorgverzekeraar of gemeente eist.’ Te denken valt aan het verantwoorden van extra ongeplande zorg in de wijkverpleging, aan een verklaring van een huisarts die nodig is om palliatief terminale zorg gefinancierd te krijgen of aan het ontbreken van een handtekening op een zorgovereenkomst. De KwadrantGroep heeft een voorziening getroffen voor onzekerheid in de omzetverantwoording van 1,4 miljoen euro.

Elektronisch cliëntendossier

De KwadrantGroep werkt aan een reeks van maatregelen om aan de verantwoordingseisen van de zorgfinanciers te voldoen. Een voorbeeld hiervan is het verder doorvoeren van het elektronisch cliëntendossier binnen de organisatie.

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.