Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kwaliteit telt nog te weinig in zorgverzekering

De zorgverzekeringsmarkt is onverwacht beweeglijk gebleken. Maar de consument kan nog onvoldoende kiezen op kwaliteit. Dat concludeert de Nederlandse Zorgautoriteit in oprichting in de eerste Monitor zorgverzekeringsmarkt.

De Zorgautoriteit evalueert in de monitor de nieuwe zorgverzekering. Ze constateert een forse stijging van het aantal overgestapte verzekerden, van drie procent in 2005 naar achttien in 2006. Daarbij wisselden ook nog veel verzekerden binnen dezelfde maatschappij van pakket. “De consument geeft daarmee duidelijk het signaal af bewust te kiezen, dit heeft een positief effect op de concurrentie in de markt”, stelt de Zorgautoriteit.

Collectieven

Slechts twee procent van alle verzekerden betaalt een premie boven de 1100 euro. 46 procent van de Nederlanders maakt gebruik van collectieve contracten, waarmee ze een korting behalen van gemiddeld 6,6 procent.

Kwaliteitsinformatie

Het is voor consumenten moeilijk om te kiezen op basis van kwaliteit van de verzekeraar en van de geleverde zorg, stelt de Zorgautoriteit. Kwaliteitsinformatie was beperkt aanwezig en daardoor niet goed vergelijkbaar. Dat moet veranderen, waarschuwt de zorgwaakhond.

Geen verband

Een pikante conclusie is dat er geen verband is gebleken tussen de premiehoogte en de vermogenspositie van verzekeraars. Voormalig ziekenfonds Agis stelt dat andere verzekeraars hun vermogens hebben gebruikt om de premie laag te houden. Agis heeft hierover een klacht ingediend bij de Nederlandse Mededingingsautoriteit. (Krista Kroon)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.