Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kwart chronisch zieken leeft van spaarpot

Redacteur Zorg+Welzijn
Een op de vijf mensen met een chronische ziekte geeft aan niet mee te kunnen doen met de maatschappij. Een kwart moet spaargeld aanspreken om rond te komen, zo blijkt uit een panelonderzoek van het Nivel.
Kwart chronisch zieken leeft van spaarpot
Foto: ANP Lex van Lieshout

Mensen met een chronische ziekte of beperking hebben het financieel veel zwaarder dan mensen zonder een beperking. Niet alleen hebben ze gemiddeld minder te besteden, ze maken ook nog extra kosten vanwege hun ziekte of beperking. Een op de vijf mensen met een chronische ziekte geeft aan het gevoel te hebben niet mee te kunnen doen met de maatschappij. Een kwart moet spaargeld aanspreken om rond te kunnen komen.

Enquête

Dat blijkt uit een panelonderzoek van het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg. Zij ondervroegen zo’n 3500 mensen met chronische ziekten of matige tot ernstige lichamelijke beperkingen, deze panelleden werken twee keer per jaar mee aan een enquête over hun situatie.

Komend jaar

De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad en Platform VG meldden vorige week al dat chronisch zieken en gehandicapten er komend jaar flink op achteruitgaan, zo bleek uit onderzoek van Nibud.

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.