Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kwart Tsjechische artsen stapt op

Mark van Dorresteijn
Bijna vierduizend Tsjechische artsen nemen per 1 maart ontslag. Dat is ongeveer een kwart van alle artsen die in de ziekenhuizen van dat land werkzaam zijn. Dit meldt artsenvakblad Medisch Contact.
Kwart Tsjechische artsen stapt op

Het massale ontslag is een protest tegen de veel te lage salarissen. De Tsjechische artsenvakbond LOK eist een drievoudige verhoging van het artsensalaris, aldus Medisch Contact. “Dank u, wij vertrekken” is de slogan waarmee de vakbond actie voert. Een andere kreet is: “Onze exodus, uw exitus”, waarschijnlijk een toespeling op exitus letalis: dodelijk afloop. De vicevoorzitter van de LOK, Jana Vedralova, zegt in het toonaangevende artsenblad The Lancet: “We willen de gezondheidszorg niet vernietigen, maar dit is een laatste, wanhopige poging om de situatie voor artsen in ons land te veranderen. De laatste twintig jaar hebben we beleefd geluisterd naar politici die ons hervormingen beloofden en zeiden dat zaken daarna zouden verbeteren als er genoeg geld is. Maar het bleken steeds loze beloften. Ons geduld is nu op.”

Salaris

Pas afgestudeerde artsen verdienen in Tsjechië een basissalaris van iets meer dan 650 euro per maand. Gevestigde artsen verdienen gemiddeld 1700 euro bruto per maand. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.