Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

KWF niet eerlijk over onderzoeksgeld

Redacteur Zorg+Welzijn
KWF Kankerbestrijding past de webteksten aan over de besteding van onderzoeksgeld. Het NRC berichtte gisteren dat het fonds vorig jaar 48 procent van de inkomsten aan wetenschappelijk onderzoek besteedde. Op de site wekte KWF de indruk dat het om 80 procent van de inkomsten gaat.
KWF niet eerlijk over onderzoeksgeld
Foto: ANP Marcel Antonisse

KWF Kankerbestrijding besteedt veel minder geld aan wetenschappelijk onderzoek dan de 80 procent waarover in tal van eigen publicaties wordt gerept. Het NRC kon uit jaarrekeningen en gegevens van het CBF – Centraal Bureau Fondsenwerving – opmaken dat  vorig jaar minder dan de helft van de inkomsten naar wetenschappelijk onderzoek ging.

Inkomsten stijgen

Het NRC heeft onderzoek gedaan naar de inkomsten en bestedingen van KWF Kankerbestrijding, het grootste gezondheidsfonds in Nederland met een vermogen van bijna 300 miljoen euro. De laatste jaren stegen de inkomsten scherp, van 96 miljoen euro in 2009 tot 146 miljoen euro vorig jaar. Maar de bestedingen aan wetenschappelijk onderzoek daalden gestaag, in relatieve en absolute zin. Ging in 2009 ruim 80 procent van de inkomsten naar wetenschappelijk onderzoek, vorig jaar was dat 48 procent.

Vingers getikt

Het Centraal Bureau Fondsenwerving heeft inmiddels het KWF op de vingers getikt. Het fonds heeft de teksten op de website aangepast. In de tekst moet nu duidelijk worden gemaakt dat van de inkomsten eerst nog diverse kosten worden afgetrokken. Van het bedrag dat daarna overblijft zou 80 procent naar wetenschappelijk onderzoek gaan.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.