Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Lachgas mogelijk terug als pijnbestrijder in verloskunde

Mark van Dorresteijn
Verloskundigen bekijken of het mogelijk is om lachgas weer in te voeren als pijnbestrijding bij de bevalling. Er zijn al verschillende experimenten mee uitgevoerd en die zijn tot nu toe goed verlopen. Dat zei donderdag een woordvoerder van de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV).
Lachgas mogelijk terug als pijnbestrijder in verloskunde

Nu is het nog zo dat veel vrouwen kiezen voor een ziekenhuisbevalling omdat ze dan een ruggenprik kunnen krijgen. Die kan alleen door een anesthesist worden gezet. Lachgas kan gewoon door de verloskundige worden toegediend. De Inspectie voor de Gezondheidszorg en VWS kijken momenteel naar de herinvoering van lachgas als pijnstilling. Zorgverzekeraars staan er positief tegenover, aldus de KNOV.

Lachgas

Vroeger werd lachgas ook gebruikt bij de bevalling, maar omdat zwangere verloskundigen en ziekenhuispersoneel daar hinder van ondervonden, is daarmee gestopt. De proeven die zijn gedaan, waren in geboortecentra waar goede afzuigmogelijkheden zijn voor het gas, zodat de omstanders er zo min mogelijk last van hebben.

Geboortecentrum

De KNOV denkt dat vrouwen in de toekomst wellicht eerder geneigd zijn om onder leiding van een verloskundige te bevallen, bijvoorbeeld in een geboortecentrum, als ze daar ook pijnbestrijding kunnen krijgen. (ANP)

Lees ook:

Ziekenhuizen bouwen extra verloskamers

VWS maakt rekenfout in korting op verloskunde

ZGT onderzoekt concentratie klinische verloskunde

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.