Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Landelijk leerplan ervaringsdeskundigheid opgesteld

Redacteur Zorgvisie
Een speciaal leerplan op mbo- en hbo-niveau moet ervoor zorgen dat het beroep ervaringsdeskundige in zorg en welzijn verder wordt ontwikkeld. Door het plan kunnen ervaringsdeskundigen ook makkelijker doorstromen van mbo- naar hbo-niveau.
Ervaringsdeskundige
Foto: AdobeStock

Dat meldt GGZ Nederland. Het leerplan is ontwikkeld door het Trimbos-instituut, Kenniscentrum Phrenos, opleidingen, zelfregie- en cliëntenorganisaties en de Vereniging van Ervaringsdeskundigen (VvEd). Erin wordt beschreven wat de kern van ervaringsdeskundigheid is en hoe dat kan worden vertaald naar werkvelden in de sector.

Focus in leerplan ervaringsdeskundigheid

In het leerplan wordt gefocust op vier verschillende punten. Zo leren studenten hoe ze hun ervaringsdeskundigheid kunnen verbinden met hun eigen ervaringen, hoe hun kennis zich verhoudt met de algemene kennis van herstel en ervaringsdeskundigheid, maken ze de vertaalslag naar de ggz-sector en gaan ze tenslotte daadwerkelijk aan het werk als ervaringsdeskundige in zorg en welzijn. ‘Ervaringsdeskundigen worden steeds meer ingezet en hebben een belangrijke rol in het herstelproces van cliënten in zorg en welzijn. Een erkenning van ervaringsdeskundige als professional is cruciaal voor de inzet in organisaties’, schrijft GGZ Nederland.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.