Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties5

Langdurig verzuim in de zorg stijgt

Het langdurige verzuim stijgt in de zorgsector. Dat blijk uit de jaarcijfers van Vernet Verzuimnetwerk BV.
Langdurig verzuim in de zorg stijgt

Terwijl het kortlopende ziekteverzuim vorig jaar voor het vierde opeenvolgende jaar daalde, blijkt het lange verzuim een sluipend probleem. De daling van het kortdurend verzuim (één t/m veertien dagen) komt doordat 2010 een grieparm jaar was. De stijging van het langdurige verzuim wordt door veel bedrijfsartsen in zorginstellingen herkend, schrijft Vernet Verzuimnetwerk op zijn site: “Zij vangen signalen op dat zorgmedewerkers zich steeds meer ingeklemd voelen tussen protocollen en productiecijfers. Hiermee komt hun professionele autonomie onder druk te staan wat ten koste gaat van de arbeidssatisfactie. De kans op chronische overbelasting en verzuim neemt daardoor toe.” Recent onderzoek van Menzis onderschrijft deze trend. Menzis ziet een stijgende vertrekneiging onder zorgmedewerkers.

Vergrijzing

Volgens Vernet heeft ook de vergrijzing een steeds grotere invloed op het verzuim. “Werken in de zorg is fysiek zwaar, OBU en VUT zijn verleden tijd en mensen moeten ten minste tot hun 65e jaar door. Het is belangrijk dat zorginstellingen hierop anticiperen door werknemers te blijven boeien en signalen die duiden op uitval tijdig te herkennen. Dit vraagt om visie en om duurzaam werkgevers- en werknemersschap.” (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

‘Ziekteverzuim zorg lijkt weer te stijgen’

Inspectie: ziekteverzuim is risico

Thuiszorg voorkomt ziekte werknemer onvoldoende

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

5 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.