Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Langenbach: ‘Regionale samenwerking is essentie van IZA’

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
Peter Langenbach, directeur zorginkoop Zilveren Kruis, is in de podcast Voorzorg enthousiast over de eerste regiobeelden voor het integraal zorgakkoord (IZA). “Als zorgbestuurders samen het regiobeeld vaststellen en bespreken en ze zien hetzelfde, dan is de opdracht waar je heen moet ook helder. Het zou kunnen dat we constateren dat er in een regio te veel ziekenhuizen zijn en te weinig ggz-aanbod is. Misschien gaan we dan minder in ziekenhuizen investeren.”
Podcast Voorzorg 86 Peter Langenbach
Foto: Smoelwerk Fotografie

Dat alle zorgsectoren voor het eerst een gezamenlijk integraal zorgakkoord (IZA) hebben, vindt Peter Langenbach een groot voordeel. “We kunnen makkelijker bewegen tussen sectoren en het een laten groeien ten gunste van het ander”, zegt voormalig ziekenhuisbestuurder Langenbach, die de stap van ziekenhuis naar zorgverzekeraars niet zo groot vindt. “Ik heb nog exact dezelfde ambitie: bijdragen aan goede, toegankelijke en betaalbare gezondheidszorg. Als ziekenhuisbestuurder kun je veel bereiken. Maar als zorgverzekeraar heb je nog bredere impact.”

IZA en regionale samenwerking

Als rode draad in het IZA ziet Langenbach de regionale samenwerking. “Regionale samenwerking is de essentie van IZA. Daarmee kunnen we het zorgaanbod in een regio afstemmen op de toekomstige zorgvraag.”

Regiobeelden

Het begint in elke zorgkantoorregio met het in kaart brengen van de zorgvraag en de uitgangssituatie qua gezondheid van de bevolking. “De eerste regiobeelden zijn indrukwekkend. Ze geven een duidelijk beeld van wat er nodig is en welk plan we moeten maken. Als je samen afspreekt dat je naar hetzelfde beeld kijkt, dan is de opdracht waar je heen moet ook helder. Gemeenten, zorgverzekeraars en zorgaanbieders hebben zo een gezamenlijk richtpunt waar ze naartoe moeten.”

Zorgtransformatiegelden

De bedoeling is dat alle betrokken partijen in de regio de regiobeelden samen bekijken en bespreken wat er moet gebeuren. Voor de bijbehorende zorgtransformatieplannen is in het IZA 2,8 miljard euro beschikbaar om van A naar B te komen. “In Amsterdam zien we bijvoorbeeld dat de levensverwachting in Amsterdam-Noord veel lager is dan elders. Je ziet ook dat de behoefte aan ggz in sommige delen van Amsterdam veel groter is. Het kan betekenen dat er meer investeringen nodig zijn in de ggz en het sociaal domein. Investeren in preventie en wel via het gemeentelijke domein kan wel eens de oplossing bieden voor de lange wachtlijsten in de ggz.”

Krimpen?

Zorgorganisaties hebben over het algemeen niet zoveel problemen met groeikansen. Maar krimp of sluiting stuit vaak op weerstand, zoals blijkt bij de concentratie van de kinderhartchirurgie. Is die weerstand niet lastig? “Het zou kunnen dat we constateren dat er in een regio te veel ziekenhuizen zijn en te weinig ggz-aanbod is. Misschien gaan we dan minder in ziekenhuizen investeren.”

Leiderschap zorgbestuurders

Langenbach verwacht leiderschap van de bestuurders van alle betrokken organisaties. Ze moeten ook hun eigen personeel en raden van toezicht meenemen in de noodzakelijke zorgtransformatie, ook al gaat dat mogelijk om krimp van de eigen organisatie. “Als zorgbestuurders samen het regiobeeld vaststellen en bespreken en ze zien hetzelfde, dan moet je vanuit je maatschappelijke verantwoordelijkheid dezelfde richting op. Het vraagt leiderschap om het maatschappelijke belang zwaarder te laten wegen dan het optimaliseren van je eigen organisatie.”

Maasstad ziekenhuis en epd

“Ik heb een voorbeeld uit mijn tijd als bestuursvoorzitter van het Maasstad ziekenhuis”, vervolgt Langenbach. “Na de redding van het Spijkenisse Medisch Centrum wilden Maasstad, het Van Weel Bethesta ziekenhuis en het Ikazia ziekenhuis samen hetzelfde epd. In het Maasstad was niet iedereen daarover enthousiast, want we hadden zelf een op maat gemaakt epd ontwikkeld. Als we dat door zouden ontwikkelen, hadden we een concurrentievoordeel. Dat hebben we niet gedaan, omdat we wilden dat ziekenhuizen de patiënteninformatie goed kunnen uitwisselen. We kozen dus niet voor het optimaliseren van het eigenbelang.”

Zorginkoop

Verder spreekt Langenbach in de podcast Voorzorg, opgenomen in april, over zijn loopbaan bij Defensie, de overstap naar de ziekenhuiswereld en zijn recente overgang naar zorgverzekeraar Zilveren Kruis. Langenbach blikt terug op de zorginkoop 2023 en kijkt vooruit naar de zorginkoop 2024. Hij ziet investeren in innovatie, digitalisering, regionale samenwerking en passende zorg als de essentie van het integraal zorgakkoord en gaat alles doen om een mislukking van IZA te voorkomen.

Podcast Voorzorg 86 Peter Langenbach
Foto: Smoelwerk Fotografie
U vindt de podcast Voorzorg ook op onder meer Spotify en Apple Podcasts

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.