Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Langer oud met meer chronische ziekten

Redacteur Zorg+Welzijn
De levensverwachting van 65-plussers is toegenomen, maar ook het aandeel van chronische ziekten in deze leeftijdsgroep. Niettemin zullen mensen langer zonder lichamelijke beperkingen leven. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Langer oud met meer chronische ziekten

Met de toename van de levensverwachting, nemen ook de jaren toe dat mensen met een chronische ziekte blijven leven. 65-Plussers leven langer met chronische ziekten als suikerziekte, gewrichtsslijtage en hartaandoeningen. Maar de oudere Nederlander heeft ook meer jaren zonder lichamelijke beperkingen. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Levensverwachting

De levensverwachting neemt in Nederland vooral onder mannen toe. Vrouwen worden gemiddeld genomen nog wel ouder dan mannen. In 2011 was de levensverwachting voor vrouwen 82,9 jaar, tegen 79,2 jaar voor mannen. Tussen 1985 en 2000 groeide de levensverwachting voor mannen met 2,5 jaar, tegen slechts 0,9 jaar bij vrouwen.

Meerjaren

Mannen die 65 jaar zijn geworden in 2011, leven nog gemiddeld 18,3 jaar. Van die “meerjaren” zullen volgens het CBS er nog bijna 11 in als goed ervaren gezondheid zijn en bijna 14 jaar zonder lichamelijke beperkingen. Ook dit is toegenomen sinds begin jaren tachtig, zelfs iets meer dan de totale levensverwachting. De oudere zal daarentegen minder jaren doorbrengen zonder chronische ziekten.

Hoger

Van de 21,3 resterende levensjaren van een 65-jarige vrouw, zal zij er 13,4 zonder lichamelijke beperkingen doorbrengen. Dit is net als bij de mannen toegenomen sinds begin jaren tachtig. Zelfs met 5 jaar, wat beduidend hoger is dan de toename van haar totale levensverwachting. (Zorgvisie – Carolien Stam / foto ANP Roos Koole)

Lees meer

Sleutelrol voor technologie bij kostenreductie gezondheidszo…

CZ en Breda willen gezondheid Bredanaars verbeteren

Top-10 IT-pijnpunten in de gezondheidszorg

7 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. Werk van het werk dus – goede gezondheidszorg zorgt dat we ouder worden maar daar staat dan weer meer zorg tegen over. Dat willen we graag; dus moeten we er ook voor betalen en zullen kosten (absoluut gezien) blijven stijgen. Kosten per eenheid kunnen dalen. Predictie, preventie en (duurzame) kwaliteit (moeten) leiden tot meer kosteneffectiviteit.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.