Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties7

Laurey: ‘Ex-bestuur Zonnehuizen is aansprakelijk’

Mark van Dorresteijn
Het huidige bestuur en raad van toezicht van de failliet verklaarde stichting Zonnehuizen hebben het voormalige bestuur en raad van toezicht juridisch aansprakelijk gesteld voor de financiële chaos. Dat laat interim-bestuurder Charles Laurey weten.
Laurey: 'Ex-bestuur Zonnehuizen is aansprakelijk'

Zonnehuizen heeft een schuld van bijna 18 miljoen euro. Er loopt al een onderzoek naar mogelijk wanbeheer onder het oude bestuur. “Het is nu aan de voormalige bestuurders en toezichthouders om daarop te reageren”, aldus Laurey.

Faillissement

Eind december werd het faillissement uitgesproken. Mogelijk komt er een doorstart. Zorgondernemer Loek Winter liet in november vorig jaar weten interesse te hebben in de volwassenenzorg en het vastgoed van de instelling. (ANP – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees meer:

Bonden bereiden acties voor bij Zonnehuizen

Loek Winter wil volwassenenzorg Zonnehuizen

Zonnehuizen is failliet

7 REACTIES

 1. De bestuurdersaansprakelijkheidsverzekering ( leuk scrabble-woord)wordt betaald door de instelling tegen financiele claims van derden wegens fouten van personeel en /of bestuurders. De begunstigde is dan de instelling , niet de individuele bestuurder.
  Als de individuele bestuurder al een persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering van 2,5 miljoen euro heeft, dan geldt deze alleen bij aantoonbaar niet moedwillig, niet verwijtbaar , wanbestuur. Wie brandsticht kan eventuele claims van derden ook op zijn w.a.-verzekering verhalen, doch dient aan te tonen niet opzettelijk of verwijtbaar roekeloos te hebben gehandeld. Er kan dus nu leuke jurisprudentie ontstaan over wanbestuur en wanbestuurders en toezichthouders.Ik zou graag ook eens de agenda`s van zowel de raden van bestuur en raden van toezicht en managers geopenbaard willen zien, samen met de daarop betrekking hebbende CAO`s.Maar dan zal wel de zogenaamde , te pas en vooral te onpas , opgevoerde privacy-wetgeving door deze fatsoens -rakkers van stal gehaald worden.

 2. Lees alle reacties
 3. waarschijnlijk verwacht men dat aanspraak kan worden gedaan op de bestuurders- aansprakelijkheidsverzekering. Indien deze bijvoorbeeld tot 2.5 mln dekt en dat per bestuurder en toezichthouder, kom je snel in de buurt van het tekort. dan is er geen kale kip.

 4. Uitstekend dat de bestuurders -en- raad van toezicht aansprakelijk worden gesteld. Dat is de enige manier om te reconstrueren hoe het zover is kunnen komen. Let wel, deze aansprakelijkheidsstelling is vrij uniek. En zegt waarschijnlijk al iets over de ernst van het vermoeden van wanbeheer.

 5. Hoezo kale kip , Huubke ??.De ex-bestuurders waren alleen in de zonnehuizen financieel kippig en bijziend . Gelukkig voor hen is de top van het saldo van hun eigen bankrekening nog net te overzien, waarop bij aantoonbaar wanbeleid gerechtelijk beslag kan worden gelegd , eventueel tot een bepaalde terugbetaling is geregeld.

 6. Het is niet alleen een ellende bij zorg huizen.
  Na uitspraak van de rechter dat er geen eigenbijdragen gevraagt mag worden aan wmo gebruikers voor o,a scootmobiel heeft de gemeente zuidhorn iedereen een rekening toegezonden van 28euro per 4wekenBurgemeester swart maakt er een zooitje van.controlle op wmo geld is hier op zijn plaats.Ze betalen geen reisgeld hulp,geen vrijbesteedbaar bedrag,geen verzekering hulp bij ziekte 185 uur hulpals. ik dat zelf van pgb betaal hou ik 1500 euro over terwijl min loon 11,45 is word dat dus 8,95euro dat mag niet want je moet wettelijkmin loon betalen.
  Het uwv zegt dan mag je hulp niet werken.

 7. Wat wil de interim bestuurder bereiken met deze actie?
  Voorlopig geldt dat cliënten en medewerkers, die op geen enkele manier iets te verwijten valt in deze situatie, de dupe zijn.
  De chaos bij de Zonnehuizen toont opnieuw aan (Philadelphia nog in het geheugen beste lezers?) dat de bezem moet door het bestaande systeem van bestuurders en toezichthouders wiens competentie vooral bestaat uit elkaars incompetentie in stand houden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.