Leonard Witkamp: ‘Dankzij telemedicine komen artsen eindelijk weer aan patiënten toe’

In 2030 zijn alle ziekenhuizen failliet. Dat is de inschatting van Leonard Witkamp, hoogleraar telemedicine en directeur van Ksyos. ‘Massale ziekenhuisgebouwen leveren torenhoge vastgoedkosten op. Door de digitale transformatie verdwijnen steeds meer fysieke instanties’.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Hoogleraar telemedicine Leonard Witkamp
Foto: Ksyos

Telemedicine bewijst zich door betere en snellere zorg te leveren, dichtbij de patiënt, en tegen lagere kosten. In zijn werk als hoogleraar, verbonden aan het Amsterdam UMC, richt Witkamp zich op digitale transformatieprocessen in de zorg. Vanaf de jaren zeventig fuseerden steeds meer maatschappelijke instituties, en namen hun intrek in steeds grotere gebouwen. De keerzijde hiervan, legt Witkamp uit, waren de torenhoge vastgoedkosten van deze grootschalige locaties. ‘Vijftig procent van de opbrengst binnen de zorg gaat naar ziekenhuisgebouwen, peperdure ziekenhuis automatisering en personeel dat niet bijdraagt aan de zorg’. Digitalisering zal er volgens hem voor zorgen dat steeds meer fysieke

3
1320

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

3 REACTIES

  1. Goeie ouwe Koot & Bie idd – ongelooflijk vooruitziende blik. Hopelijk minder minder accuraat dan dhr Witkamp die verwacht dat telemedicine het “patiëntencontact juist verreikt”. Ik vrees idd dat de patiënt verder zal moeten reiken voor hij een normaal patiënt-arts contact kan bewerkstelligen en zich tot die tijd met POH’s, AIO’s e.a. tevreden moet stellen. Ik vrees ook dat de voortwoekerende geld-spons die de medische zorg soms lijkt te zijn, manieren vindt om de kosten toch weer verder te laten stijgen. Maar hopelijk heb ik het mis en levert telemedicine een menselijke, gerationaliseerde en prettige zorg op waar iedereen wel bij vaart.

  2. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.