Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Levenseindekliniek helpt 51 mensen

Mark van Dorresteijn
De Levenseindekliniek heeft sinds maart 456 aanmeldingen gehad van mensen die niet meer willen leven. Van hen hebben 51 personen euthanasie of hulp bij zelfdoding gekregen. Dat blijkt uit cijfers van de NVVE (Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde).
Levenseindekliniek helpt 51 mensen

De Levenseindekliniek is voor mensen die niet meer willen leven maar om uiteenlopende redenen niet bij hun eigen huisarts terecht kunnen. In 30 van de 51 gevallen honoreerde de huisarts toch het verzoek van de patiënt na bemoeienis van de kliniek. 21 gevallen werden door artsen van de kliniek geholpen. Een deel van de aanvragen, 94 in totaal, werd afgewezen omdat de patiënten niet aan de criteria voldeden. Bijvoorbeeld omdat ze niet eerst hun verzoek om het leven te beëindigen bij de huisarts hadden neergelegd. 54 mensen waren overleden voordat de Levenseindekliniek in actie kon komen.

Aandoeningen

Meer dan de helft van de aanvragen komt van mensen met lichamelijke aandoeningen. Bijna een derde heeft psychiatrische aandoeningen. 7 procent wil niet meer verder leven omdat ze dementie hebben, 10 procent zegt dat zijn of haar leven voltooid is.

De hulpvragen komen uit heel Nederland. De meeste aanvragen komen van mensen boven de 61 jaar (68 procent). 19 aanvragen kwamen van mensen onder de 30 jaar.

Hulpvraag

Meteen na de oprichting van de kliniek, kwamen veel aanvragen binnen. Dat stabiliseerde zich later, momenteel komen er gemiddeld drie hulpvragen binnen per werkdag.

Landelijk gezien wordt bij mensen met de ziekte kanker het meest euthanasie gepleegd, namelijk in drie van de vier gevallen. Bij de Levenseindekliniek melden zich echter weinig mensen met kanker in een vergevorderd stadium. Daar komen juist mensen die niet direct in een levensbedreigende toestand zitten, maar wel in een situatie die volgens hen uitzichtloos en ondraaglijk is. ‘Dit is het gebied waar, blijkbaar, behandelend artsen met meer moeite gehoor geven aan de euthanasieaanvraag’, aldus de kliniek.

(Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP Lex van Lieshout )

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.