Dat meldt NRC op basis van onderzoek van het National Center for Health Statistics (NCHS). De levensverwachting komt in 2015 uit op 78,8 jaar. Dat is een afname van 0,1, ofwel circa een maand, vergeleken met 2014.
Overgewicht en armoede
De levensverwachting loopt nu terug doordat de sterfte door acht van de tien voornaamste doodsoorzaken in de Verenigde Staten zijn gestegen. Het aantal Amerikanen dat overleed aan hart- en vaatziekten, chronische longziekte, diabetes, nierziekte, alzheimer, ongelukken en zelfdoding steeg flink in 2015. Overgewicht, vergrijzing en een verslechterende economische situatie zijn de achterliggende oorzaken voor de hogere sterfte door die doodsoorzaken
Levensverwachting VS is laag
De daling van één maand lijkt niet veel, maar traditioneel stijgt de levensverwachtingen in Westerse landen. Alleen in 1980 (omvangrijke griepepidemie) en 1993 (sterfte aan aids) was er sprake van een daling, maar daarvoor waren duidelijke oorzaken aan te wijzen. De huidige dip volgt op drie jaren van relatieve stagnatie. Experts zijn daarom bang dat deze een voorbode is van een omslagpunt in de toch al niet al te beste levensverwachting in de VS. Peter Muennig, hoofddocent gezondheidspolitiek aan de Columbia University, noemt de daling van 0,1 procent ‘enorm’. Amerika staat in de internationale ranglijst van levensverwachting tussen Cuba en Costa Rica. Dat is lager dan vrijwel alle Europese landen. Nederlanders die nu geboren worden kunnen waarschijnlijk 81,9 jaar leven. Nummer 1 is Japan met 83,7 jaar.