Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Fabrikanten strijken meeste winst in zorg op

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De meeste winst in de zorg gaat naar fabrikanten van medische apparatuur en hulpmiddelen. Zij strijken 1,8 miljard op van de jaarlijkse nettowinst.
geld.fotolia.jpg
Foto: fotolia

Dat becijfert adviesbureau Gupta Strategists.

Medische apparatuur
Van de 80 miljard euro die wordt uitgegeven aan zorg wordt 7 miljard euro nettowinst gemaakt. Het grootste deel van deze winst, 1,8 miljard euro, komt terecht bij fabrikanten van medische apparatuur en hulpmiddelen. Zorginstellingen verdienden 1,5 miljard euro en farmaceutische bedrijven verdienden 1 miljard aan winst in de Nederlandse zorg. Ook gaat 1,1 miljard euro aan winsten naar professionals. Deze zijn min of meer gelijkmatig verdeeld over huisartsen, specialisten, apothekers en paramedici.

Winstpercentages
Relatief gezien, kennen financiële dienstverleners en de farmaceutische industrie de hoogste winstpercentages, respectievelijk 25 tot 30 procent en 20 tot 25 procent. Onder professionals variëren winstmarges tussen 10 en 20 procent, waarbij huisartsen, paramedici en tandartsen relatief hoog zitten. In intramurale instellingen en ziekenhuizen, zorgverzekeraars, groothandels en de bouw liggen de winstpercentages  op  0,5 procent.

Machtspositie
De onderzoekers concluderen dat de meeste winstregulering plaats vindt in deelsectoren met de minste machtspositie, zoals zorgverzekeraars en intramurale instellingen. Voor deelsectoren waar de relatieve machtspositie hoog is, zoals de farmaceutische industrie en zorgprofessionals, is juist weinig winstregulering. De onderzoekers voegen hier aan toe dat deze sectoren te machtig zijn om de winsten te kunnen reguleren. 

Beneden gemiddeld
Omgerekend komt het bedrag van 7 miljard winst neer op 430 euro per inwoner per jaar. Met een winstgevendheid van 10 procent is de zorg minder winstgevend dan het gemiddelde van alle sectoren, dat ligt op 12 procent. De onderzoekers: ‘Uiteindelijk is winst echter maar een klein deel van de zorgkosten. Ook als de volledige winst kan worden afgeroomd, blijft er nog ongeveer 90 procent van de zorgkosten over. Desalniettemin leven we momenteel gemiddeld 20 jaar in slechte gezondheid. Het lijkt dus belangrijk om te focussen op de kwaliteit van onze zorg en de doelmatigheid in plaats van puur de winstgevendheid.’ 

Onderzoek
De onderzoekers hebben beschikbare openbare bronnen gebruikt en op basis daarvan de winstgevendheid per segment in de zorg ingeschat. Zij kunnen in de meeste gevallen alleen een benadering geven omdat exacte cijfers ontbreken. Bijvoorbeeld die van de gemaakte winst van farmaceuten in Nederland. Een tweede beperking is de keuze voor winst en winstmarge als relevant winstbegrip. Vanuit het perspectief van investeerders zou het rendement op geïnvesteerd vermogen in relatie tot het risico meer relevant kunnen zijn. 

Dossier Zorginkoop
Zorgverzekeraars kopen zorg in bij zorgaanbieders. De contractonderhandelingen verlopen niet altijd even gemakkelijk. Hoe het de partijen vergaat, leest u in het dossier Zorginkoop.
Lees meer >>

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.