Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Lidverenigingen failliete FvO geven taken uit handen

De belangen van ouders met gehandicapte kinderen blijven ook na het failliet van koepelorganisatie FvO behartigd. Lidverenigingen van de voormalige koepel maken samen een doorstart, maar raken wel voor een groot deel zeggenschap over de belangenbehartiging kwijt.
Lidverenigingen failliete FvO geven taken uit handen

Vorige maand werd het faillissement uitgesproken van de Federatie van Ouderenverenigingen (FvO). Doordat subsidieverstrekker Fonds PGO de subsidiekraan dichtdraaide, kwamen belangrijke taken ter ondersteuning van ouders op de tocht te staan. Net zoals de banen van vijftig medewerkers.

NPCF

“De subsidie van Fond PGO wordt hervat en zal nu eerst naar patiëntenorganisatie NPCF gaan”, zegt de heer Van Veelen namens de oud-lidverenigingen PhiladelphiaSupport, VOGG, dit Koningskind, Helpende Handen en het WOI. “De NPCF zal dit geld overmaken aan een nieuw rechtspersoon die het gaat verdelen over de vijf lidverenigingen van de Federatie.”

Koepel

“In de nabije toekomst willen we weer direct subsidie ontvangen als een overkoepelende organisatie, maar nu is dat nog niet mogelijk”, aldus Van Veelen. “Formeel mag het Fonds PGO geen nieuwe koepelorganisatie subsidiëren die direct na het faillissement van de oude koepelorganisatie is opgericht.”

Overhead

“Subsidieverstrekker Fonds PGO wil af van een teveel aan overheadkosten en wil misschien daarom geen nieuwe koepelorganisatie”, zegt oud-FvO woordvoerder Ter Haar. “Dit is wellicht de reden waarom de subsidie via een bestaande organisatie zoals de NPCF wordt verstrekt aan de nieuwe rechtspersoon van de lidverenigingen.”

CG-Raad

De financiële ondersteuning van de programma’s Versterking CliëntenPositie (VCP) en de hulplijn MJAG Informatievoorziening, komt ook niet in handen van de oud-lidverenigingen. De 26 medewerkers van VCP gaan betaald worden via de CG-raad. Ook de medewerkers van het MJAG programma Informatievoorziening, een hulplijn voor ouders, krijgen hun loon voortaan via de CG-raad. Hiermee is het overgrote deel van de banen die het faillissement van FvO in gevaar bracht, gered.

Naar Keuze

Over het budgethoudersnetwerk Naar Keuze houden de oud-lidverenigingen eveneens weinig vingers in de pap. Het budgethoudersnetwerk Naar Keuze is nu ondergebracht bij budgethoudersnetwerk werk Per Saldo.

Overeind

“Voor de syndroomnetwerken is het zo goed als zeker dat ze overeind kunnen blijven”, zegt Van Veelen. “Voor de regionale takken van het FvO, het RFvO en PFvO, wordt deze week nog onderhandeld.” (ZorgVisie – Wouter van den Elsen)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.