Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Lobby tegen werven van zorgpersoneel in Derde Wereld

Afgevaardigden van hulporganisatie Stichting Wemos proberen in Genève de lidstaten van de World Health Organisation (WHO) te bewegen tot afspraken over de werving van zorgpersoneel in arme landen. Op dit moment vindt in Genève de World Health Assembly plaats. Het is de bedoeling dat de lidstaten een mondiale gedragscode over internationale rekrutering van zorgpersoneel aannemen.
Lobby tegen werven van zorgpersoneel in Derde Wereld

Stichting Wemos vindt dat Nederlandse zorgwerkgevers in geen geval moeten overgaan tot werving in ontwikkelingslanden met een personeelstekort. Op die manier verergert de toestand in zo’n land en blijven steeds meer patiënten daar verstoken van zorg. Een recent voorbeeld van actieve werving van zorgpersoneel uit een arm land is de werving van ok-assistenten uit India door Nederlandse Universitair Medische Centra. Volgens Brigitte Boswinkel van Wemos moet een gedragscode dergelijke voorvallen voorkomen.

Geschoold personeel

“Het is een probleem dat steeds dringender wordt naarmate in het Westen de personeelstekorten in de zorg toenemen”, zegt Boswinkel. “In het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten is het al heel gebruikelijk dat artsen uit Afrika gehaald worden. Het probleem is dat er in die landen geen goed geschoold personeel overblijft. En daar is al een gebrek aan de juiste apparatuur en faciliteiten.”

World Health Assembly

Samen met andere organisaties dringt Wemos er bij de delegaties van de lidstaten op aan de gedragscode nog in mei goed te keuren. Implementatie en naleving van de gedragscode kan dan meteen van start gaan. “Een code is niet bindend en slecht willende landen kunnen nog steeds werven in de derde wereld. Maar een code waar iedere WHO-lidstaat zijn handtekening onder heeft gezet is natuurlijk wel een belangrijke stap.” De World Health Assembly vergadert tot 22 mei en dan moet de knoop doorgehakt zijn wat betreft de code. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

‘India kan geworven OK-assistenten missen’

‘Nederland rooft Indias OK-assistenten’

UMCG zet OK-personeel uit India in

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.