Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Longkankerscreening moet terug

Carina van Aartsen
Carina van Aartsen is redacteur cure bij Zorgvisie. Als aandachtsgebied heeft zij de thema´s: kwaliteit en veiligheid, zorgverzekeraars en financiën.
Europese longartsen pleiten voor landelijk bevolkingsonderzoek longkanker.
iStock

Er moeten landelijke bevolkingsonderzoeken worden opgezet, waarbij met CT-screenings wordt gecontroleerd op longkanker.

Longkanker

Deze oproep doen longkankerspecialisten uit acht Europese landen dinsdag in het vakblad Lancet Oncology. Vroege detectie van longkanker kan de torenhoge sterfte onder longkankerpatiënten drastisch verminderen, stellen de wetenschappers.

Longkanker is volgens de wetenschappers de meest dodelijke vorm van kanker. Minder dan 10 procent van de mensen die de diagnose longkanker krijgt, leeft vijf jaar na de diagnose nog. Jaarlijks sterven in Nederland zo’n 11.000 mensen aan longkanker, binnen de EU gaat het om 270.000 mensen en wereldwijd veroorzaakt longkanker 1,7 miljoen sterfgevallen per jaar. Dat is bijna een vijfde van alle sterfgevallen door kanker.

Preventie

De ziekte eerder opsporen kan veel schelen, zo blijkt uit de onderzoeken, onder meer door de Rijksuniversiteit Groningen. Door mensen met een verhoogd risico, bijvoorbeeld zware rokers en ex-rokers ouder dan 50 jaar preventief te scannen, kan de ziekte worden opgespoord  voordat er uitzaaiingen ontstaan. (ANP)

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.