Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Loonstijging zorg piekt in 2010

Redacteur Zorg+Welzijn
De stijging van de cao-lonen in de gezondheidszorg in 2010 is met 2,3 procent een van de hoogste in Nederland. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Over het algemeen blijken de loonstijgingen in 2010 en 2011 lager te zijn dan de gemiddelde prijsstijging van 2,3 procent.
Loonstijging zorg piekt in 2010

Het verschil tussen de percentages loonstijgingen in de zorgsector in 2010 en 2011 komt vooral door de stijging van de reguliere cao-lonen. Aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek dat de cao-lonen over de afgelopen jaren per sector op een rij heeft gezet. In 2010 is de loonstijging in de gezondheidszorg 2,3 procent – de hoogste van alle sectoren. In 2011 zit de gezondheidszorgsector op het algemene gemiddelde van 1,3 procent cao-loonstijging.

Inflatie

De stijging van de lonen zijn de afgelopen twee jaren een stuk minder dan de inflatie: de lonen lopen een vol procentpunt achter op de prijsstijging van gemiddeld 2,3 procent.

Vertraging

Volgens CBS-woordvoerder Peter Hein van Mulligen is duidelijk dat de cao-loonstijgingen in de meeste sectoren de conjunctuurwisselingen volgen, met een half tot een heel jaar vertraging. “Na het recessiejaar 2009 is in de meeste sectoren weinig ruimte voor loonstijging. In de zorgsector is niettemin de loonstijging in 2010 hoog met 2,3 procent. De gepremieerde sector is minder conjunctuurgevoelig. We zien ook dat daar de laatste jaren meer banen bij zijn gekomen.”

Zwaar

De tweede helft van 2011 geeft weer een laagconjunctuur te zien. De cao-lonen stijgen echter aan het eind van 2011 weer iets. De verwachting voor komend jaar is volgens Van Mulligen dat de loonstijgingen matigen. “Veel sectoren hebben het zwaar. Bij de overheid verdwijnen bijvoorbeeld veel banen. Het ligt niet voor de hand dat de cao-lonen dan flink stijgen.” Het gevolg van de inflatie is wel dat er “een duidelijke rem op de koopkracht” is waar te nemen. “Als de prijsstijgingen hoger zijn dan de stijging van de lonen, zal de consument minder uitgeven.” (Zorgvisie – Carolien Stam)

Lees ook:

‘Moeizame onderhandelingen cao-VVT op komst’

Cao UMC verworpen door achterban AbvakaboFNV

Onderhandelaarsakkoord cao ziekenhuizen

4 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. In een ander artikel, ook gebaseerd op gegevens van het CBS, wordt de hoogste stijging 1,8% genoemd en dat was NIET in de zorg! Ik citeer:
    “De stijging van de cao-lonen was in 2011 een stuk minder dan de inflatie. De gemiddelde prijsstijging kwam vorig jaar op 2,3 procent uit. Dit betekent dat de lonen een vol procentpunt achterlopen op de inflatie.
    […] Van alle bedrijfstakken noteerde vervoer en communicatie de hoogste loonstijging in 2011 met 1,9 procent. Onderwijs was de enige bedrijfstak waar de lonen in 2011 daalden.”
    Link: http://www.ornet.nl/nieuws/cbs-gematigde-loonstijging-in-2011-4554.html

  3. vergeet niet dat veel medewerkers een groot deel van hun carriere een automatische loonsverhoging krijgen in de vorm van een trede verhoging na een jaar dienstverband. Dit staat doorgaans, zeker in de zorg, los van de prestatie. Daarmee gaat een grootdeel, ook al is er niet of nauwelijks inflatiecorrectie, van de medewerkers in de zorg er op vooruit. Dit geldt ook voor andere sectoren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.