Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Loslaten numerus fixus niet haalbaar

Mark van Dorresteijn
Het is niet haalbaar om de numerus fixus voor de studie geneeskunde los te laten. Afschaffing kost 971 miljoen extra en leidt tot extra druk op het opleidingsfonds. Bovendien is er niet voldoende opleidingscapaciteit. Dat staat in het overdrachtsdossier van oud-minister Klink aan Edith Schippers en Marlies Veldhuijzen van Zanten.
Loslaten numerus fixus niet haalbaar

In het conceptregeerakkoord geven de VVD en het CDA aan dat zij de loting binnen vijf jaar af willen schaffen. Zij komen hiermee tegemoet aan de vraag om een kwart meer artsen in 2025. Het afschaffen van de numerus fixus staat in lijn met het rapport van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ). Afschaffing van een vastgesteld aantal opleidingsplaatsen is ook een randvoorwaarde voor goede marktwerking in de zorg, zo melden de partijen in het akkoord.

Capaciteit

Eerder lieten de acht medische faculteiten al weten dat zij niet meer dan 250 extra geneeskundestudenten aankunnen. Een kleine uitbreiding met gemiddeld 31 studenten per faculteit achten de decanen nog net haalbaar. Bij een hoger aantal wordt het problematisch. Nu worden jaarlijks 2850 eerstejaars toegelaten tot de opleiding geneeskunde. De onderwijsdirecteuren en decanen hebben ondertussen een voorstel aan VWS gestuurd om de beoogde verruiming van de toegang in goede banen te leiden. Zij denken die te realiseren via de zij-instroom vanuit andere studies zoals biologie of biomedische wetenschappen.

Rapport RVZ

Begin dit jaar adviseerde de RVZ om de regulering van de opleidingsplaatsen in vijf jaar af te schaffen. De raad stelt voor studenten te selecteren op basis van hun eindcijfers en motivatie. De groeiende zorgvraag maakt het volgens de RVZ noodzakelijk om meer artsen en medisch specialisten op te leiden. Daarnaast is er een bijzonder tekort aan sommige soorten specialisten, zoals ouderengeneeskunde en artsen voor jeugd en gehandicaptenzorg. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Einde aan numerus fixus binnen vijf jaar

Faculteiten niet klaar voor opheffen numerus fixus

RVZ: schaf numerus fixus over vijf jaar af

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.