Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Mag dat: cliënten lokken met cadeaus?

Crissy Mulder
Zorgaanbieders die cliënten verleiden met cadeaus of geld als zij kiezen voor een zorgverzekeringspolis die gunstig uitpakt voor de aanbieder. Mag dat wel of mag dat niet? Op verzoek van staatssecretaris Blokhuis zoekt de Nederlandse Zorgautoriteit dit nu uit. NZa noemt het geven van cadeaus of kortingen ‘uit den boze’ en verwacht het onderzoek over ongeveer drie maanden afgerond te hebben.
Mogen zorgaanbieders cliënten cadeaus aanbieden?
Foto: George Dolgikh/stock.adobe.com

Aanleiding voor het onderzoek zijn advertenties waarin zorgaanbieders hun cliënten een smartphone of geld beloven. De NZa onderzoekt nu twee concrete gevallen: de Apeldoornse verslavingszorginstelling SGGZ, die haar patiënten een ‘fonkelnieuwe iPhone XR’ beloofde wanneer zij overstapten naar een restitutiepolis. En een organisatie in de wijkverpleging dat cliënten tientallen euro’s korting per maand gaf wanneer zij kozen voor een bepaalde verzekering.

Zorgelijk en onwenselijk

In een brief aan de Tweede Kamer schreef Blokhuis: ‘Dit signaal lijkt mij op het eerste gezicht zorgelijk. Het lijkt me onwenselijk dat mensen zich bij het kiezen van hun zorgaanbieder en/of hun zorgpolis laten verleiden door cadeaus en zo het risico lopen dat de zorgaanbieder en/of de polis niet aansluit bij de zorgbehoefte.’ De staatssecretaris wil eerst door NZa laten onderzoeken of dit toelaatbaar is, voordat hij definitieve uitspraken doet.

Cadeaus geven in strijd met de wet?

De NZa onderzoekt nu of het geven van geld of cadeaus in strijd is met de Zorgverzekeringswet of de Wet marktordening gezondheidszorg. Erik Bloem, woordvoerder NZa: ‘Als dit zo is, grijpen wij in. Natuurlijk mag de zorgaanbieder feitelijke informatie verstrekken over zijn contracten met zorgverzekeraars. Het is echter aan de zorgverzekeraars zelf om hun polissen in de markt te  zetten en eventueel een collectiviteitskorting aan te bieden. Wij vinden dat mensen hun zorgpolis moeten kiezen op basis van de inhoud van de polis en de bijbehorende premie. Niet op basis van een prikkel in de vorm van geld of een luxe goed. Wanneer de wet ruimte laat, gaan wij in gesprek met het ministerie van VWS om tot een oplossing te komen.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.