Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

‘Cherry picking of slim ondernemerschap?’

Jacqueline Joppe
‘De inzet van zzp’ers heeft onmiskenbaar effect op de kwaliteit van zorg’, meent Jacqueline Joppe, bestuurder van Zorggroep Elde.
Joppe
Foto: Bert Jansen
Premium

Ook in mijn organisatie schakelen

Premium

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie magazine artikelen?

De Zorgvisie magazine artikelen zijn exclusief voor onze Zorgvisie Professional abonnees. Deze abonnees ontvangen 12x per jaar een print exemplaar van Zorgvisie magazine en hebben volledig en onbeperkt toegang tot de gehele website, inclusief het digitale archief van de printexemplaren van Zorgvisie magazine.

Hebt u een Zorgvisie Compact abonnement en wilt u ook alle magazine artikelen lezen? Dat kan, sluit dan uw abonnement over naar een Zorgvisie Professional abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Professional abonnement? Log dan hier in

2 REACTIES

 1. Als brancheorganisatie van ZZP’ers in de zorg steekt dit natuurlijk in ons hart. Dat komt omdat de afgelopen jaren enorm op personeel bezuinigd is, vervolgens is de werkdruk verhoogd en nog tal van zaken hebben goede professionals met een hart voor goede zorg heel bewust gekozen voor het enorme risico om als ondernemer te gaan werken. Geen zekerheid, geen verzekeringen, geen pensioenopbouw, geen vakantiedagen, geen betaalde bijscholingen…. als de client maar optimale zorg geboden kan worden!

  Telkens blijkt dat de motivatie van de ZZP’er te zijn. Et zijn geen cherries aan de boom om te plukken! Ik nodig je uit Jacqueline om een prijsvergelijking te maken van loondienstmedewerkers, vakanties, ziekte, opleidingen, bonussen of welke andere premie e er nog meer bijkomt, in vergelijking met een schamel uurtje factuurtje gedurende de gewenste beschikbaarheid. Was het niet zo dat instellingen een zeker ideaalbeeld hadden bij 25% flex in het bestand? Ook dat is een vorm van cherrypicking, maar dan door het bestuur.
  Met hartelijke groet, en graag meer nuance!

 2. Lees alle reacties
 3. Beste Jacqueline,

  Ik heb er geen onderzoek naar gedaan, maar vermoed dat het gros van de ZZP-ers, zeker in de zorg niet uit vrije keus en ook niet vanwege het geld ZZP-er worden, maar vanwege de buitensporige werkdruk en bureaucratie die hun eigen gezondheid en werk in de weg zitten.

  De oplossing ligt dan niet om de vluchtelingen aan te spreken, maar om als werkgever voor een gezond werkklimaat te zorgen, dus betamelijke werkdruk zonder bureaucratie die de vakmens afhoudt van de kwaliteit die hij kan leveren.

  Bovendien kiest de ZZP-er, en extra die in de zorg, niet voor de eenzaamheid en financiële onzekerheid van het ZZP-schap, noch voor de inspanning om zichzelf zichtbaar te maken en te profileren en aan te bieden, noch de schuine ogen voor het terecht komen in ZZP-schap, omdat het zelden een keuze is.

  Veel liever zou die ZZP-er in continuïteit met een collegiaal team werken en dan ook best een keer minder aantrekkelijke diensten draaien.

  Kortom: werkgever neem je verantwoordelijkheid en zorg voor een aantrekkelijke werkcultuur waarin iedereen maximaal toekomt aan zijn geliefde vak uitoefenen binnen een gezonde werksfeer.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.