De Rijksoverheid is aan zet’

Er ontstaat een kloof tussen cans en cannots. De cannots zijn mensen die er niet in slagen om zelfredzaam te zijn. Wil de decentralisatie slagen, dan is veel ambtelijke afstemming nodig. ‘Want het is niet alleen zorg, het zit ook bij wonen, onderwijs, justitie en sociale zaken.’

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Kim Putters
Foto: SCP

‘Met de decentralisatie van zorgtaken heeft de Rijksoverheid de bordjes in de zorg fundamenteel verhangen’, constateert Kim Putters, directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Onder het AWBZ-regime was er recht op zorg. Er was een duidelijk sociaal contract tussen overheid en burgers. De solidariteit tussen zieke en gezonde mensen vormde de basis van de verzorgingsstaat. Mensen met een hoog en laag inkomen waren bereid om het risico op ziekte met elkaar te delen. Burgers wisten wat ze konden verwachten van de overheid als ze hulpbehoevend werden. Al zorgden de oplopende zorguitgaven als gevolg van toenemende zorgbehoeften voor groeiende

0
66

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie magazine artikelen?

De Zorgvisie magazine artikelen zijn exclusief voor onze Zorgvisie Professional abonnees. Deze abonnees ontvangen 12x per jaar een print exemplaar van Zorgvisie magazine en hebben volledig en onbeperkt toegang tot de gehele website, inclusief het digitale archief van de printexemplaren van Zorgvisie magazine.

Hebt u een Zorgvisie Compact abonnement en wilt u ook alle magazine artikelen lezen? Dat kan, sluit dan uw abonnement over naar een Zorgvisie Professional abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Professional abonnement? Log dan hier in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.