Draaglast verminderen vergt inventiviteit

Zorginstellingen hebben getracht de toegenomen kapitaallastenrisico’s af te wentelen op de overheid of verhurende eigenaren van het zorgvastgoed. Het doel van de nieuwe bekostiging en de historische context van huurovereenkomsten wegen echter zwaar.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Zorgvastgoed
Beeld: Fotolia

Onder het oude bekostigingssysteem voor zorgvastgoed kwam een verpleeg- of verzorgingshuis veelal in samenspraak tussen corporatie en zorginstelling tot stand. De corporatie vervulde de rol van bouwer, toekomstig eigenaar en verhuurder. De zorg-instelling die van toekomstig gebruiker en huurder. Voor de realisatie van de nieuwbouw moest een begroting worden ingediend bij het College Bouw Zorginstellingen. Als de stichtingskosten akkoord werden bevonden, gaf dit Bouwcollege een vergunning af voor de bouw. In dit aanbodgestuurde bekostigingssysteem hanteerde het Bouwcollege een toetsingsnorm voor het aantal vierkante meters per zorgfunctie en kende daaraan gestandaardiseerde kosten toe. Het spel tussen Bouwcollege en initiatiefnemers ging vooral

0
78

Wilt u onbeperkt toegang tot de Zorgvisie magazine artikelen?

De Zorgvisie magazine artikelen zijn exclusief voor onze Zorgvisie Professional abonnees. Deze abonnees ontvangen 12x per jaar een print exemplaar van Zorgvisie magazine en hebben volledig en onbeperkt toegang tot de gehele website, inclusief het digitale archief van de printexemplaren van Zorgvisie magazine.

Hebt u een Zorgvisie Compact abonnement en wilt u ook alle magazine artikelen lezen? Dat kan, sluit dan uw abonnement over naar een Zorgvisie Professional abonnement.

Heeft u al een Zorgvisie Professional abonnement? Log dan hier in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.